Cukiniowe ciasto

Cukiniowe łódki, placuszki lub grillowana cukinia. Wciąż powtarzasz te same przepisy w kuchni, a cukinii wciąż masz pod dostatkiem? Spróbuj wykorzystać je inaczej…
Składniki, których potrzebujesz
3 szklanki mąki półgrubej
1,25 szklanki cukru kryształu
1 proszek do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 cukier waniliowy
1 szczypta cynamonu
2 szklanki startej cukinii
1 szklanka oleju
2 jajka
1 biały jogurt
1 łyżka rumu
rodzynki lub posiekane orzechy (najlepiej włoskie)
Do natłuszczenia i wysypania blachy
tłuszcz
gruba mąka
Sposób przygotowania
Nie zapomnijmy w porę nagrzać piekarnik do 200 °C. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy grubą mąką.
Cukinię oczyścimy i zetrzemy. Pozbawimy ją nadmiaru wilgoci.
Najpierw mieszamy wszystkie suche składniki, a następnie dodajemy pozostałe.
Ciasto dokładnie mieszamy i równo rozsmarowujemy na przygotowanej blaszce.
Umieszczamy to w nagrzanym piekarniku i pieczemy w 200 °C przez około 20 minut.
Sprawdzamy wypiekanie, wbijając w ciasto wykałaczkę; jeśli wyjmiemy ją i będzie czysta i sucha, oznacza to, że jest gotowe.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Cukiniowe ciasto
Cukiniowy placek to pyszny i zdrowy deser, który często przygotowuje się z tartej cukinii. Ten wypiek jest popularny ze względu na swoją delikatną strukturę i wilgotność, a cukinia dodaje niespodziewanej wilgotności. Placek zazwyczaj wzbogaca się o orzechy, suszone owoce lub przyprawy, co nadaje mu smaku. Jest doskonałym wyborem dla tych, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnych słodyczy, i można go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nadaje się także jako smaczna przekąska do herbaty lub kawy.