Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem truskawkowym i jabłkowym, kruszonka

Jeśli zastanawiasz się, jaki deser przygotować na wizytę kawową, spróbuj zrobić drożdżowe ciasto z truskawkami i rabarbarem, posypane chrupiącą…
Składniki, których potrzebujesz
350 g mąki półtłustej
20 g świeżych drożdży
250 ml letniego mleka
70 g cukru mielonego
70 g miękkiego masła
2 żółtka
2 szczypty soli
500 g rabarbaru
truskawki (lub morele, śliwki)
tarta skórka cytrynowa
Kruszonka
150 g mąki gruboziarnistej
100 g cukru kryształu
100 g masła
Sposób przygotowania
Świeże drożdże mieszamy z cukrem. Następnie dodajemy połowę odmierzonego mleka i trochę mąki. Delikatnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Żółtka mieszamy z niewielką ilością mleka. Mąkę mieszamy z solą.
Przygotowany zaczyn łączymy z żółtkami i dodajemy do mąki. Mieszamy i stopniowo wlewamy pozostałe letnie mleko. Na koniec dodajemy masło.
Ciasto dokładnie mieszamy, aż nie będzie kleić się do łyżki i uzyska elastyczną konsystencję. Następnie przykrywamy je i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż jego objętość podwoi się. Powinno być gładkie i na powierzchni nieklejące.
Rabarbar dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki.
Blachę pokrywamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 °C.
Na kruszonkę mieszamy mąkę i cukier, dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy, aż powstanie kruszonka.
Ciasto wygniatamy pięścią na całej blaszce, pokrywamy rabarbarem, który posypujemy cukrem, a następnie dodajemy owoce lub inny nadzienie, na koniec posypujemy kruszonką.
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż brzegi zaczną się zarumieniać.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem truskawkowym i jabłkowym, kruszonka
Ciasto drożdżowe z rabarbarem to pyszny wypiek, który łączy słodki i kwaśny smak. Kombinacja z dżemem truskawkowym i jabłkowym dodaje ciastu soczystości i bogatej palety smakowej. Miękkie drożdżowe ciasto świetnie współgra z chrupiącą kruszonką, która wzbogaca teksturę i smak ciasta. Ten deser jest idealny na popołudniową przekąskę lub jako słodkie poczęstunek dla gości. Zapach ciasta roznosi się po całym domu i kusi wszystkich, aby skosztowali tej pyszności z letnimi nutami.