Cytrynowa babka
Babka zasłużenie zajmuje miejsce wśród najcenniejszych czeskich deserów. Nie tylko świetnie wygląda, ale istnieje tak wiele różnych przepisów, że każdy może znaleźć ten, który najbardziej mu odpowiada. My…
Składniki, których potrzebujesz
Ciasto
4 jajka
280 g mąki tortowej
200 g cukru
1 cukier waniliowy
1 proszek do pieczenia
100 ml oleju
100 ml wody
sok z 1 cytryny
skórka z 1 cytryny
Cytrynowy lukier
200 g cukru pudru
2 łyżki soku cytrynowego
2-3 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania
Oddzielamy jajka na żółtka i białka. Żółtka mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Z białek ubijamy sztywną pianę.
Do mieszanki żółtek dodajemy olej, skórkę i sok cytrynowy, a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wodę.
Na koniec ostrożnie dodajemy pianę z białek i mieszankę wlewamy do nasmarowanej i posypanej mąką formy.
Babkę pieczemy w temperaturze 170 °C przez 45 do 50 minut.
Przygotowujemy polewę: Mieszamy sok cytrynowy z cukrem pudrem, dodajemy gorącą wodę i wszystko dokładnie mieszamy.
Upieczoną babkę polewamy cytrynową polewą.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Cytrynowa babka
Cytrynowa babka to pyszny deser, który orzeźwi każdą imprezę lub spotkanie rodzinne. Jej delikatna, puszysta tekstura i wyrazisty cytrynowy smak zachwycą wszystkich miłośników słodyczy. Przygotowanie jest proste i szybkie - wystarczy wymieszać podstawowe składniki, takie jak mąka pszenna, cukier, masło i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Babka piecze się na złoty kolor, a po ostudzeniu można ją posypać cukrem lub polewą. Ten deser jest idealny do herbaty lub kawy i wyróżnia się swoją świeżością i aromatem, które umilą każdy dzień.
Tomáš Rohlena