Delikatna jabłkowa szarlotka z waniliowym kremem

Wszystkie składniki na krem mieszamy i dodajemy jedno pokrojone na drobno jabłko (pozbawione gniazd nasiennych, skórkę zostawiamy). Ciasto francuskie wałkujemy na cienko i…
Składniki, których potrzebujesz
ciasto francuskie
4 większe jabłka (twarde i dojrzałe)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ciemnego cukru trzcinowego
Na krem
200 ml śmietany kremówki
2 jajka
2 łyżki syropu klonowego (można pominąć)
1 łyżka ciemnego cukru trzcinowego
1 łyżka esencji waniliowej
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na krem mieszamy i dodajemy jedno drobno pokrojone jabłko (usuwamy gniazdo nasienne, skórkę zostawiamy).
Ciasto wałkujemy na cienko i przenosimy do formy do tarty o średnicy 21 cm. Powierzchnię kilka razy nakłuwamy widelcem. Brzegi wyrównujemy i jeśli chcemy, możemy je ozdobić. Ja za pomocą foremek do ciastek stworzyłam małe romby, które posmarowałam jajkiem i równomiernie rozmieszczone po obwodzie tarty.
Na ciasto wylewamy przygotowany waniliowy krem.
Z umytych i osuszonych jabłek za pomocą obieraczki do owoców lub ziemniaków tworzymy paski dowolnej długości. Te paski zwijamy w kształt róży i pokrywamy nimi całą powierzchnię tarty. Możemy zwijać także kilka pasków naraz według własnej fantazji. Jabłek nie obieramy, ponieważ skórka dodaje tarty koloru.
Na koniec ostrożnie posypujemy tartę cynamonem i cukrem i pieczemy w temperaturze 180 stopni (z górnym i dolnym grzaniem) przez około 40 do 50 minut.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Delikatna jabłkowa szarlotka z waniliowym kremem
Delikatny jabłkowy placek z kremem waniliowym to pyszny deser, który zachwyci każdego miłośnika słodkości. Kruche ciasto jest wypełnione soczystymi jabłkami, które dodają placek świeżości i orzeźwienia. Krem waniliowy, delikatny i kremowy, doskonale uzupełnia smak jabłek, tworząc idealną harmonię. Ten placek świetnie pasuje do kawy lub herbaty, czy to podczas rodzinnych uroczystości, czy jako słodka przyjemność po męczącym dniu. Każdy kawałek to mile widziany rozkosz dla kubków smakowych.