Prawdziwe włoskie tiramisu

Prawdziwe włoskie tiramisu
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Wezmę oddzielne żółtka z jajek i razem z cukrem ubiję na pianę, do której następnie wmieszam mascarpone. Z boku ubiję słodką śmietanę i wymieszam z już gotową masą.

Składniki, których potrzebujesz

1-2 paczki biszkopty
4 łyżki rum lub amaretto (wg smaku)
1 paczka mascarpone
100 g cukier puder
1 kubek śmietana do ubijania
3 szt. żółtka
do dekoracji gorzkie kakao
wg potrzeby słodzone espresso

Sposób przygotowania

Dno kwadratowej miski smarujemy delikatnie naszym kremem. Bierzemy biszkopty i jeden po drugim w szybkim tempie (aby się nie namoczyły) zanurzamy w mocnej schłodzonej kawie, wymieszanej z rumem lub amaretto. Na nie nakładamy warstwę kremu. Procedurę powtarzamy jeszcze raz. Na górze posypujemy krem kakao.

Tiramisu wstawiamy na 3 godziny do lodówki, aby się przegryzło, a następnie możemy podawać pokrojone.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Prawdziwe włoskie tiramisu

Własne włoskie tiramisu to pyszny deser, który dumnie reprezentuje włoską kuchnię. Jego podstawę stanowią delikatne warstwy biszkoptów nasączonych kawą, które są przełożone kremem z mascarpone, jajek i cukru. Całość jest posypana kakao, co nadaje deserowi charakterystyczny smak i wygląd. Ta kombinacja słodkiego i gorzkiego zadowoli każdego miłośnika deserów, a jego przygotowanie jest zaskakująco proste. Tiramisu to doskonały sposób na zakończenie włoskiego wieczoru w gronie rodziny i przyjaciół.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Desery, Włoski, Ciasto
Štítky: deser, Kuchnia włoska, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Prawdziwe włoskie tiramisu.

Dodaj komentarz