Prawdziwe włoskie tiramisu
Wezmę oddzielne żółtka z jajek i razem z cukrem ubiję na pianę, do której następnie wmieszam mascarpone. Z boku ubiję słodką śmietanę i wymieszam z już gotową masą.
Składniki, których potrzebujesz
1-2 paczki biszkopty
4 łyżki rum lub amaretto (wg smaku)
1 paczka mascarpone
100 g cukier puder
1 kubek śmietana do ubijania
3 szt. żółtka
do dekoracji gorzkie kakao
wg potrzeby słodzone espresso
Sposób przygotowania
Dno kwadratowej miski smarujemy delikatnie naszym kremem. Bierzemy biszkopty i jeden po drugim w szybkim tempie (aby się nie namoczyły) zanurzamy w mocnej schłodzonej kawie, wymieszanej z rumem lub amaretto. Na nie nakładamy warstwę kremu. Procedurę powtarzamy jeszcze raz. Na górze posypujemy krem kakao.
Tiramisu wstawiamy na 3 godziny do lodówki, aby się przegryzło, a następnie możemy podawać pokrojone.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Prawdziwe włoskie tiramisu
Własne włoskie tiramisu to pyszny deser, który dumnie reprezentuje włoską kuchnię. Jego podstawę stanowią delikatne warstwy biszkoptów nasączonych kawą, które są przełożone kremem z mascarpone, jajek i cukru. Całość jest posypana kakao, co nadaje deserowi charakterystyczny smak i wygląd. Ta kombinacja słodkiego i gorzkiego zadowoli każdego miłośnika deserów, a jego przygotowanie jest zaskakująco proste. Tiramisu to doskonały sposób na zakończenie włoskiego wieczoru w gronie rodziny i przyjaciół.