Cukiniowe placki ziemniaczane

Cukinia należy do tych warzyw, które latem obficie plonują, dlatego możemy ją wykorzystać w różnych potrawach. Do ulubionych przepisów z cukinią należy...
Składniki, których potrzebujesz
2 większe cukinie (około 700 g)
2 jajka
100 g mąki pszennej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka oregano
1 szczypta chili
1 szczypta mielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Cukini drobno zetrzemy.
Sólíme i zostawiamy na 10-15 minut, aby cukinia puściła wodę. Potem nadmiar wody odcedzamy.
Do cukinii dodajemy jajo, czosnek, mąkę i przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Powinna powstać gęstsza konsystencja.
Na patelni rozgrzewamy olej i przygotowujemy jedną plackę na próbę. Jeśli jest dobrze doprawiona, smażymy placki z obu stron na złoty kolor.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Cukiniowe placki ziemniaczane
Placki z cukinii to pyszne danie, które łączy smaki ziemniaków i cukinii. Danie to jest szczególnie popularne w letnich miesiącach, kiedy cukinia jest w sezonie. Placki zazwyczaj przygotowuje się z tartymi ziemniakami i cukinią, które mieszane są z mąką, jajkami i przyprawami. Smaży się je na patelni na złoty kolor i podaje jako dodatek lub lekkie danie główne. Można je serwować ze śmietaną, jogurtem lub świeżym dipem z ziół, co jeszcze bardziej uwydatnia ich wyrazisty smak. Ta specjalność jest lubiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.