Celestyńskie nudle

Celestyńskie nudle
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Przygotujemy mąkę, jajka, sól i mleko. Z nich wymieszamy ciasto.

Składniki, których potrzebujesz

6 dkg mąka pszenna
125 ml mleko
1 szt jajko

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy na niego ciasto, z którego robimy cienkie placki.

Te placki pokrojone na cienkie paseczki lub zwinięte w rolki, również możemy pokroić na spiralki i jeszcze na chwilę usmażyć, tak samo jak te pokrojone na prosto.

Makaron potem używa się do zup.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Celestyńskie nudle

Celestyńskie kluseczki to tradycyjne czeskie danie pochodzące z regionu Morawy. Te cienkie kluseczki zazwyczaj przygotowuje się z mąki, jajek i wody, mają delikatny smak. Często podaje się je jako dodatek do zup, przede wszystkim do rosołu, lub jako danie główne z sosem. Ich nazwa pochodzi od klasztoru celestynów, gdzie prawdopodobnie po raz pierwszy zostały wyprodukowane. Celestyńskie kluseczki charakteryzują się lekkością i sprężystością, co czyni je ulubionym daniem wielu rodzin.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.2/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Zupy, Dodatek do dań, Wegetariańskie, Rosół
Štítky: przystawka, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Celestyńskie nudle.

Dodaj komentarz