Celestyńskie nudle
Przygotujemy mąkę, jajka, sól i mleko. Z nich wymieszamy ciasto.
Składniki, których potrzebujesz
6 dkg mąka pszenna
125 ml mleko
1 szt jajko
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy na niego ciasto, z którego robimy cienkie placki.
Te placki pokrojone na cienkie paseczki lub zwinięte w rolki, również możemy pokroić na spiralki i jeszcze na chwilę usmażyć, tak samo jak te pokrojone na prosto.
Makaron potem używa się do zup.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Celestyńskie nudle
Celestyńskie kluseczki to tradycyjne czeskie danie pochodzące z regionu Morawy. Te cienkie kluseczki zazwyczaj przygotowuje się z mąki, jajek i wody, mają delikatny smak. Często podaje się je jako dodatek do zup, przede wszystkim do rosołu, lub jako danie główne z sosem. Ich nazwa pochodzi od klasztoru celestynów, gdzie prawdopodobnie po raz pierwszy zostały wyprodukowane. Celestyńskie kluseczki charakteryzują się lekkością i sprężystością, co czyni je ulubionym daniem wielu rodzin.