Cynamonowe bułeczki pszenne z orzechami

Cynamonowe ślimaki na pewno nie są ci obce. W tym przepisie upieczemy je z ciasta drożdżowego, do którego użyjemy mąki orkiszowej, która jest pełna…
Składniki, których potrzebujesz
250 g mąki orkiszowej
100 g mąki sojowej
1 szczypta soli
1 opakowanie suszonych drożdży
200 ml letniego mleka
2 żółtka
5 łyżek oleju
50 g cukru
starta skórka cytrynowa
Na nadzienie
mielony cynamon
cukier
50 g masła (w razie potrzeby)
posiekane orzechy
Sposób przygotowania
Z składników przygotowujemy ciasto i zostawiamy je do wyrośnięcia na około godzinę.
Rozwałkowane ciasto posypujemy mieloną cynamonem, cukrem, małą ilością startej masła i posiekanymi orzechami.
Zawijańca zwijamy, smarujemy jajkiem i kroimy na kawałki o grubości około 5 cm. Układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 30 minut.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Cynamonowe bułeczki pszenne z orzechami
Roladki z mąki orkiszowej z cynamonem i orzechami to pyszny deser, który łączy zdrowe składniki z doskonałym smakiem. Mąka orkiszowa nadaje ciastu delikatny, orzechowy posmak oraz wyższą zawartość błonnika. Jako nadzienie wykorzystuje się mielony cynamon i posiekane orzechy, które tworzą pyszne i aromatyczne połączenie. Roladki piecze się na złoty kolor, co nadaje im chrupiącą skórkę i delikatnie wilgotne wnętrze. Idealne jako słodka przekąska lub deser do kawy, te roladki przypadną do gustu wszystkim miłośnikom jakościowego i smacznego pieczywa.