Orzechowy biszkopt z jabłkami

Masło roztapiamy i mieszamy z mąką oraz cukrem, tworząc małe kawałki. Jabłka obieramy i...
Składniki, których potrzebujesz
Ciasto
3 jajka
200 g mąki pszennej
20 g kakao
220 g cukru kryształu
skórka z cytryny
1 proszek do pieczenia
100 g posiekanych orzechów włoskich
5 łyżek oleju
Warstwa jabłkowa
4 jabłka
cukier
cynamon
sok z cytryny
Kruszonka
100 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
60 g masła
Sposób przygotowania
Masło topimy i mieszamy je z mąką i cukrem, aż utworzą się małe kawałki.
Jabłka obieramy, grubo ścieramy i pozbywamy się soku. Dodajemy cukier, cynamon i trochę soku z cytryny.
Najpierw ubijamy z białek sztywną pianę. Żółtka mieszamy z cukrem i olejem, następnie dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu ostrożnie wmiksowujemy pianę, orzechy i tartą skórkę z cytryny do przygotowanej masy.
Wylewamy na wcześniej natłuszczoną i posypaną mąką blachę, na to układamy warstwę jabłkową, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 30 minut.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Orzechowy biszkopt z jabłkami
Orzechowy biszkopt z jabłkami to pyszny deser, który łączy delikatność biszkoptu z chrupiącymi orzechami i słodkimi jabłkami. Ten ciasto to idealny wybór dla miłośników słodkości, którzy docenią nie tylko smak, ale i przyjemny zapach pieczonych jabłek i orzechów. Przygotowanie jest proste i szybkie, co czyni go ulubionym przepisem podczas rodzinnych uroczystości czy niedzielnych spotkań obiadowych. Połączenie różnych rodzajów orzechów nadaje deserowi głębi smaku, podczas gdy jabłka dodają świeżości i soczystości, aby każdy kawałek zasługiwał na podziw.