Czekoladowa babka

Miękkie masło wymieszaj z cukrem, aż powstanie puszysta masa, następnie dodaj rum i jeszcze chwilę ubijaj. Potem po jednym dodawaj całe jaja, zawsze je dobrze ubijając.
Składniki, których potrzebujesz
180 g hery (lub innego tłuszczu)
200 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżki rumu
5 jajek
250 g mąki gruboziarnistej
50 g skrobi
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g czekolady do gotowania (starta)
50 ml mleka (letniego)
trochę tłuszczu (do wysmarowania formy)
mąka gruboziarnista (do wysypania)
2 łyżki dżemu morelowego
150 g polewy czekoladowej
(Po upieczeniu i lekko ostudzeniu babkę możemy posmarować 2 łyżkami roztopionego dżemu morelowego, a następnie całość polać 150 g polewy czekoladowej.)
Sposób przygotowania
Miękka margaryna mieszamy z cukrem na pianę, następnie dodajemy rum i jeszcze chwilę ubijamy.
Następnie stopniowo dodajemy całe jajka i każde dokładnie mieszamy. Potem do masy dodajemy mąkę wymieszaną z ziemnią skrobią, szczyptą soli, czekoladą, proszkiem do pieczenia i letnim mlekiem w razie potrzeby.
Ciasto wlewamy do przygotowanej formy, którą wcześniej nasmarowaliśmy i wysypaliśmy, a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy powoli przez około 45 minut.
Babkę możemy na koniec polać polewą czekoladową, ale nie jest to konieczne.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Czekoladowa babka
Ciasto czekoladowe to pyszny deser, który zachwyca miłośników czekolady. Jego delikatna, wilgotna struktura i bogaty czekoladowy smak czynią z tego klasycznego ciasta idealny słodki akcent po posiłku. Przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu, co czyni je idealnym wyborem dla niedoświadczonych piekarzy oraz profesjonalistów. Może być podawane samo, posypane cukrem pudrem lub z bitą śmietaną i owocami. Ciasto czekoladowe jest świetnym towarzyszem podczas rodzinnych uroczystości czy popołudniowej herbaty z przyjaciółmi.