Ciasto z cukinii

Weekend jest za rogiem, przygotuj dla swojej rodziny miękkie i puszyste śniadanie z cukinii. Przygotowanie tej prostej babki może być zabawą nawet dla twoich dzieci. Po…
Składniki, których potrzebujesz
350 g cukinii
350 g mąki pszennej
250 g cukru kryształu
150 ml oleju
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
1 cukier waniliowy
1 proszek do pieczenia
Dalej
tłuszcz do natłuszczenia blachy
mąka do wysypania blachy
cukier puder do posypania
czekoladowa polewa (nie musi być)
Sposób przygotowania
Cukini drobno zetrzyjemy. Piekarnik ustawiamy na 180 °C, aby się nagrzał.
Jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodajemy olej, startą cukinię i mąkę, którą mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie wylewamy na blachę, którą pokryliśmy papierem do pieczenia lub posmarowaliśmy tłuszczem i posypaliśmy grubą mąką.
Piekliśmy w piekarniku, który wcześniej nagraliśmy. Aby sprawdzić, czy potrawa jest gotowa, używamy patyczka - gdy go wyciągniemy z ciasta, powinien być czysty i suchy, bez przyklejonego ciasta.
Gotowe ciasto możemy polać czekoladą lub po prostu posypać cukrem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Ciasto z cukinii
Ciasto z cukinii to smaczne i zdrowe danie, które doskonale wykorzystuje to odżywcze warzywo. Cukinia nadaje ciastu wilgotność i delikatny smak, co sprawia, że ten deser jest ulubiony na rodzinne spotkania oraz jako poczęstunek dla gości. Można je przygotować na słono lub na słodko, często z przyprawami takimi jak cynamon czy wanilia. Ciasto z cukinii to również doskonały sposób na wprowadzenie większej ilości warzyw do diety i jest idealnym wyborem dla tych, którzy szukają zdrowszych alternatyw tradycyjnych słodyczy. Delektuj się nim na ciepło lub na zimno!