Skwarki po prostu
Miłośnicy skwarków, uważajcie! Szybką i doskonałą przekąskę zrobicie także wy. Właściwie wasza piekarnika z programem na dżem/marmoladę. Będzie to przysmak. Do tego świeże pieczywo od piekarza...
Składniki, których potrzebujesz
1000 g bekon - surowy (lub smalec)
świeże pieczywo
Sposób przygotowania
Kup sobie ładny boczek u rzeźnika. Na desce go pokroimy.
Najpierw ostrożnie usuniemy twardą skórkę.
Przesypujemy do piekarnika i uruchamiamy program.
Program dojedzie, a my uruchamiamy go po raz drugi. Kończymy i włączamy po raz trzeci. Obserwujemy i w trakcie trzeciej rundy czekamy, aż skwarki nabiorą ładnego koloru. Tego naszego ulubionego.
Po zakończeniu odcedzamy i możemy się delektować. Jest ich akurat na smak.
Następnym razem przygotujemy skwarki, może tylko ze smalcu.
Kroimy pieczywo, nalewamy sobie coś dobrego do picia i odpoczywamy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Skwarki po prostu
Skwarki po prostu to proste i tradycyjne przysmaki, które mają swoje miejsce w czeskiej kuchni. To danie przygotowuje się z wieprzowego tłuszczu, który jest powoli podgrzewany, aby oddzieliły się z niego małe kawałki chrupiących skwarków. Gotowy posiłek to smaczne połączenie delikatnych i chrupiących tekstur, które doskonale nadają się jako dodatek do różnych potraw, lub mogą być podawane samotnie z chlebem. Pomimo prostoty przygotowania, skwarki cieszą się dużą popularnością dzięki swojemu sytemu smakowi. Są idealne na szybką przekąskę lub jako składnik tradycyjnych przepisów.