Deser serowy w szkle
Świetny deser z twarogu, który przygotujesz w kilka minut. Możesz go przechować w lodówce na później, lub delektować się nim od razu. Owoce możesz wybrać...
Składniki, których potrzebujesz
1 miękkie twaróg
1 śmietana kwaśna
1 śmietana do ubijania
1 cukier waniliowy
cukier puder (wg potrzeb)
skórka z jednej cytryny
Na spód
4 białka (na pianę)
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka oleju
4 łyżki mąki półgrubej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Dalej
drobnourodzajowe owoce (truskawki, maliny, jagody)
Sposób przygotowania
Najpierw przygotuj krem. Twaróg połącz ze śmietaną, cukrem i startą skórką z dokładnie umytej cytryny, aż powstanie gładka masa.
Ubij śmietanę, aż będzie sztywna, a następnie delikatnie wmieszaj ją w masę twarogową. Następnie wstaw do lodówki.
Przygotuj ciasto na spód. Najpierw ubij białka na sztywną pianę, a następnie odłóż je. Żółtka z cukrem i olejem ubij na puszystą masę, a potem stopniowo, przy ciągłym ubijaniu, dodawaj przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, aby nie powstały grudki. Na końcu delikatnie wmieszaj pianę z białek do ciasta za pomocą łopatki.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 170 °C i piecz przez około 15 minut. Sprawdź za pomocą wykałaczki. Po upieczeniu całkowicie wystudź.
Przygotuj pucharki, w których będziesz serwować deser. Z korpusu wykrawaj krążki i umieszczaj je na dnie szklanek. Na nie daj część kremu twarogowego, do którego wciskasz owoce, a następnie przykryj kolejnym krążkiem korpusu. Postępuj tak, aż wykorzystasz wszystkie składniki. Na wierzchu powinien być krem, który możesz ozdobić owocami.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Deser serowy w szkle
Deser twarogowy w szklankach to pyszne i orzeźwiające danie, idealne dla wszystkich miłośników słodyczy. Jego bazą jest delikatny twaróg, który miesza się z cukrem waniliowym i śmietaną, co tworzy kremową teksturę. Deser zazwyczaj jest warstwowany z owocami, takimi jak truskawki lub borówki, a także posypywany chrupiącymi ciasteczkami lub orzechami. Serwowany w szklankach nie tylko świetnie wygląda, ale także przyjemnie orzeźwia i cieszy kubki smakowe. Ten deser to doskonały wybór na okazje świąteczne oraz leniwe popołudnia.
Tomáš Rohlena