Kołacze z nadzieniem jabłkowym

Po sytym obiedzie miło jest zjeść coś słodkiego. Drożdżowe rogaliki z jabłkowym nadzieniem pachnące cynamonem będą idealnym wyborem.
Składniki, których potrzebujesz
Na ciasto
300 g mąki pszennej
125 ml mleka
200 g masła (lub Hery)
2 żółtka
20 g drożdży
2 łyżeczki cukru
1 szczypta soli
Farsz jabłkowy
5 większych jabłek
1 kawałek masła
1 cała cynamon
cynamon mielony (do smaku)
cukier (do smaku)
jajko do posmarowania
Sposób przygotowania
Obieramy jabłka i trzemy je na grubych oczkach.
Na patelni topimy masło. Dodajemy pokrojone jabłka, całą cynamonową laskę i cukier wymieszany z mielonym cynamonem według smaku. Wszystko dusimy razem, aż jabłka zmiękną, a masa zgęstnieje. Następnie wyjmujemy całą laskę cynamonu i zostawiamy do ostygnięcia.
Z podanych składników tworzymy ciasto, którego nie będziemy pozostawiać do wyrośnięcia. Jeśli przy podanej ilości mąki ciasto będzie lepkie, dodajemy mąkę, aż uzyskamy gładkie i dobrze wyrabiane ciasto.
Po przygotowaniu ciasta od razu wałkujemy je i wycinamy kwadraty, na które kładziemy nadzienie jabłkowe i łączymy je w sakiewki.
Przed pieczeniem smarujemy sakiewki roztrzepanym jajkiem i zostawiamy je na pół godziny do odpoczynku.
Piekniemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C przez około 20 minut.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kołacze z nadzieniem jabłkowym
Sałatki z nadzieniem jabłkowym są ulubionym deserem czeskiej kuchni. Ta pyszna przekąska składa się z kruchego ciasta, które otacza pachnące i słodkie jabłkowe nadzienie, często wzbogacone o cynamon i rodzynki. Sałatki zazwyczaj piecze się na złoty kolor, co nadaje im kuszącą barwę i chrupiącą teksturę. Są idealne jako przekąska lub deser do popołudniowej herbaty. Każdy kawałek rozpływa się w ustach i wywołuje wspomnienia o domowym pieczeniu i zapachu jabłek z ogrodu.