Kołacze z nadzieniem jabłkowym

Kołacze z nadzieniem jabłkowym
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 20 minut
Porcje: 1

Po sytym obiedzie miło jest zjeść coś słodkiego. Drożdżowe rogaliki z jabłkowym nadzieniem pachnące cynamonem będą idealnym wyborem.

Składniki, których potrzebujesz

Na ciasto
300 g mąki pszennej
125 ml mleka
200 g masła (lub Hery)
2 żółtka
20 g drożdży
2 łyżeczki cukru
1 szczypta soli
Farsz jabłkowy
5 większych jabłek
1 kawałek masła
1 cała cynamon
cynamon mielony (do smaku)
cukier (do smaku)
jajko do posmarowania

Sposób przygotowania

Obieramy jabłka i trzemy je na grubych oczkach.

Na patelni topimy masło. Dodajemy pokrojone jabłka, całą cynamonową laskę i cukier wymieszany z mielonym cynamonem według smaku. Wszystko dusimy razem, aż jabłka zmiękną, a masa zgęstnieje. Następnie wyjmujemy całą laskę cynamonu i zostawiamy do ostygnięcia.

Z podanych składników tworzymy ciasto, którego nie będziemy pozostawiać do wyrośnięcia. Jeśli przy podanej ilości mąki ciasto będzie lepkie, dodajemy mąkę, aż uzyskamy gładkie i dobrze wyrabiane ciasto.

Po przygotowaniu ciasta od razu wałkujemy je i wycinamy kwadraty, na które kładziemy nadzienie jabłkowe i łączymy je w sakiewki.

Przed pieczeniem smarujemy sakiewki roztrzepanym jajkiem i zostawiamy je na pół godziny do odpoczynku.

Piekniemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C przez około 20 minut.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kołacze z nadzieniem jabłkowym

Sałatki z nadzieniem jabłkowym są ulubionym deserem czeskiej kuchni. Ta pyszna przekąska składa się z kruchego ciasta, które otacza pachnące i słodkie jabłkowe nadzienie, często wzbogacone o cynamon i rodzynki. Sałatki zazwyczaj piecze się na złoty kolor, co nadaje im kuszącą barwę i chrupiącą teksturę. Są idealne jako przekąska lub deser do popołudniowej herbaty. Każdy kawałek rozpływa się w ustach i wywołuje wspomnienia o domowym pieczeniu i zapachu jabłek z ogrodu.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.8/5 (38 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Ciasto
Tag: święto / niedziela, zwykły dzień, czeski, dla dzieci, piec, desery, jesień, jabłka, imprezy i uroczystości, średnio-trudny, zakwaszony

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Kołacze z nadzieniem jabłkowym.

Dodaj komentarz