Dobry knedlik na parze
Sos zurek z dobrym knedlikiem z chleba, to jest tip na weekendowy obiad. Kto by sobie nie dał?
Składniki, których potrzebujesz
25 g drożdże
1 łyżeczka cukier kryształ
500 g mąka - półgruba
2 szt bułka
1 łyżeczka sól
300 ml letnie mleko półtłuste
Sposób przygotowania
Weźmiemy deskę i pokroimy bułkę na małe kawałki. Wsypiemy do miski. Mleko lekko podgrzejemy i wlejemy. Przesiejemy mąkę i również wsypiemy do miski. Na solimy, dodamy cukier i drożdże. Wyrobimy ciasto.
Ciasto odstawimy na 30 - 40 minut do wyrośnięcia i odpoczynku.
Postawimy wodę do gotowania i osolimy ją. Ciasto podzielimy na dwa wałki. Gotujemy przez około 17 minut i na początku odczepimy od dna. Po ugotowaniu natychmiast z obu stron nakłuwamy widelcem i nitką kroimy. Podajemy na przykład z sosem śmietanowym i mięsem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Dobry knedlik na parze
Dobry knedlik pszenny jest nieodłączną częścią tradycyjnej czeskiej kuchni. Ten pyszny dodatek, wytwarzany z mąki, drożdży i mleka, idealnie nadaje się jako dodatek do sosów i pieczonych mięs. Knedliki są miękkie, puszyste i łatwo pochłaniają smaki potraw, z którymi są serwowane. Ich przygotowanie może wymagać pewnych umiejętności, ale efekt jest tego wart. Często pojawiają się na rodzinnie obiadach i uroczystościach, a sztuka ich przygotowania przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.