Dobry knedlik na parze

Dobry knedlik na parze
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Sos zurek z dobrym knedlikiem z chleba, to jest tip na weekendowy obiad. Kto by sobie nie dał?

Składniki, których potrzebujesz

25 g drożdże
1 łyżeczka cukier kryształ
500 g mąka - półgruba
2 szt bułka
1 łyżeczka sól
300 ml letnie mleko półtłuste

Sposób przygotowania

Weźmiemy deskę i pokroimy bułkę na małe kawałki. Wsypiemy do miski. Mleko lekko podgrzejemy i wlejemy. Przesiejemy mąkę i również wsypiemy do miski. Na solimy, dodamy cukier i drożdże. Wyrobimy ciasto.

Ciasto odstawimy na 30 - 40 minut do wyrośnięcia i odpoczynku.

Postawimy wodę do gotowania i osolimy ją. Ciasto podzielimy na dwa wałki. Gotujemy przez około 17 minut i na początku odczepimy od dna. Po ugotowaniu natychmiast z obu stron nakłuwamy widelcem i nitką kroimy. Podajemy na przykład z sosem śmietanowym i mięsem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Dobry knedlik na parze

Dobry knedlik pszenny jest nieodłączną częścią tradycyjnej czeskiej kuchni. Ten pyszny dodatek, wytwarzany z mąki, drożdży i mleka, idealnie nadaje się jako dodatek do sosów i pieczonych mięs. Knedliki są miękkie, puszyste i łatwo pochłaniają smaki potraw, z którymi są serwowane. Ich przygotowanie może wymagać pewnych umiejętności, ale efekt jest tego wart. Często pojawiają się na rodzinnie obiadach i uroczystościach, a sztuka ich przygotowania przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Gulasz, Gulasz, Dodatek do dań, Herbatniki na śmietanie
Štítky: Kuchnia czeska, przystawka, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Dobry knedlik na parze.

Dodaj komentarz