Maminkowe waniliowe rohlíčky
![Maminkowe waniliowe rohlíčky](/i/pl/maminkowe-waniliowe-rohlicky.jpg)
Przez noc pozwalamy tłuszczowi się rozpuścić. Następnie mieszamy go z pozostałymi składnikami i zagniatamy na twardsze ciasto. Gotowe ciasto odkładamy do lodówki na odpoczynek.
Składniki, których potrzebujesz
cukier waniliowy
do obtoczenia cukier puder
ciasto 100 g Hera
150 g mąka pszenna
1 szt. żółtko
50 g mielone orzechy laskowe
20 g cukier
Sposób przygotowania
Z ciasta odrywamy równe kawałki, z których formujemy rogaliki. Układamy je na natłuszczonej blaszce, a następnie wkładamy do piekarnika na 150°C na 10-15 minut.
Mieszamy cukier waniliowy z cukrem pudrem i jeszcze ciepłe rogaliki w nim obtaczamy.
Aby rogaliki zdążyły zmięknąć, robimy je około 3 tygodnie przed świętami.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Maminkowe waniliowe rohlíčky
Waniliowe rogaliki to tradycyjne czeskie ciastka, które są nieodłącznym elementem bożonarodzeniowego pieczenia. Dzięki swojemu delikatnemu, maślanemu ciastu i bogatemu waniliowemu smakowi zdobyły serca wielu pokoleń. Po upieczeniu zazwyczaj obtaczane są w cukrze pudrze, co nadaje im wspaniałą słodycz. Mamy często korzystają z rodzinnych przepisów, które przekazują z pokolenia na pokolenie. Ten deser nie tylko wspaniale komponuje się z filiżanką herbaty czy kawy, ale także tworzy niezapomnianą świąteczną atmosferę w naszych domach.