Domowa pasztet

Co ugotować na domową pastę? To wspaniała przekąska.
Składniki, których potrzebujesz
gałka muszkatołowa - starta
4 łyżki mąka - pszenna
sól
czarny pieprz - mielony
ziele angielskie
cynamon - mielony
1/2 kg cebula kuchennа
1 szklanka mleko półtłuste
olej - np. rzepakowy
skórka cytrynowa
1 kg wątróbka - wieprzowa
2 kg mięso - wieprzowe
cukier - np. puder
3 szt jajka
Sposób przygotowania
Kupione mięso wieprzowe wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Czeski czosnek i cebulę obieramy ze skórki. Czosnek przeciskamy przez praskę i wkładamy do miski.
Za pomocą ręcznego blendera siekamy cebulę kuchenną. Patelnię skrapiamy olejem i podsmażamy cebulę. Dodajemy do czosnku.
Wyciągamy maszynkę do mielenia mięsa. Wkładamy do niej ugotowane mięso wieprzowe i wątrobę (surową). Mielimy i przekładamy do miski.
Dodajemy odrobinę gałki muszkatołowej.
Dodajemy pozostałe przyprawy. Lekko solimy. Wlewamy mleko i wbijamy jajka. Zageszczamy mąką pszenną.
Dosładzamy. Dla zapachu trochę skórki cytrynowej i cynamonu. To będzie przysmak.
Składniki dokładnie mieszamy. Nakładamy do przygotowanych słoików. Zakręcamy i gotujemy przez sześćdziesiąt minut.
Ostrożnie wyjmujemy. Wieczka możemy ozdobić ładnym materiałem i przewiązać sznurkiem. Do tego papierowa etykieta i mamy od razu mały prezent dla przyjaciół.
Smacznego!
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Domowa pasztet
Domowa pasztet to pyszne danie, które zachwyca bogatym smakiem i kremową konsystencją. Zwykle przygotowuje się go z wątróbki, albo wieprzowej, albo drobiowej, która jest łączona z masłem, przyprawami i ziołami. Ta mieszanka jest gotowana, miksowana i pozostawiana do stężenia w formie. Domowa pasztet często podawana jest jako przystawka, smarowana na świeżym chlebie lub bagietce. Jest idealna na uroczystości oraz na zwykłe przyjęcia. Przygotowanie jej w domu jest proste, a efekt zawsze wart jest zachodu.