Domowa pasztet

Domowa pasztet
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Co ugotować na domową pastę? To wspaniała przekąska.

Składniki, których potrzebujesz

gałka muszkatołowa - starta
4 łyżki mąka - pszenna
sól
czarny pieprz - mielony
ziele angielskie
cynamon - mielony
1/2 kg cebula kuchennа
1 szklanka mleko półtłuste
olej - np. rzepakowy
skórka cytrynowa
1 kg wątróbka - wieprzowa
2 kg mięso - wieprzowe
cukier - np. puder
3 szt jajka

Sposób przygotowania

Kupione mięso wieprzowe wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.

Czeski czosnek i cebulę obieramy ze skórki. Czosnek przeciskamy przez praskę i wkładamy do miski.

Za pomocą ręcznego blendera siekamy cebulę kuchenną. Patelnię skrapiamy olejem i podsmażamy cebulę. Dodajemy do czosnku.

Wyciągamy maszynkę do mielenia mięsa. Wkładamy do niej ugotowane mięso wieprzowe i wątrobę (surową). Mielimy i przekładamy do miski.

Dodajemy odrobinę gałki muszkatołowej.

Dodajemy pozostałe przyprawy. Lekko solimy. Wlewamy mleko i wbijamy jajka. Zageszczamy mąką pszenną.

Dosładzamy. Dla zapachu trochę skórki cytrynowej i cynamonu. To będzie przysmak.

Składniki dokładnie mieszamy. Nakładamy do przygotowanych słoików. Zakręcamy i gotujemy przez sześćdziesiąt minut.

Ostrożnie wyjmujemy. Wieczka możemy ozdobić ładnym materiałem i przewiązać sznurkiem. Do tego papierowa etykieta i mamy od razu mały prezent dla przyjaciół.

Smacznego!

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Domowa pasztet

Domowa pasztet to pyszne danie, które zachwyca bogatym smakiem i kremową konsystencją. Zwykle przygotowuje się go z wątróbki, albo wieprzowej, albo drobiowej, która jest łączona z masłem, przyprawami i ziołami. Ta mieszanka jest gotowana, miksowana i pozostawiana do stężenia w formie. Domowa pasztet często podawana jest jako przystawka, smarowana na świeżym chlebie lub bagietce. Jest idealna na uroczystości oraz na zwykłe przyjęcia. Przygotowanie jej w domu jest proste, a efekt zawsze wart jest zachodu.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.2/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Smaki
Tag: Kuchnia czeska, przystawka

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Domowa pasztet.

Dodaj komentarz