Drożdżowe bułeczki z sosem budyniowym
Miłe wspomnienie z dzieciństwa. Bułeczki z sosem. Pamiętacie? Co się przypomnieć i przygotować je.
Składniki, których potrzebujesz
ciasto
100 g cukier puder
2 szt żółtko
sól
250 ml mleko - półtłuste
500 g mąka - pszenna
100 ml olej
1 szt drożdże
krem
1 opakowanie cukier - waniliowy
1 paczka budyń waniliowy
3 łyżki sugar kryształowy
750 ml mleko - półtłuste
Sposób przygotowania
Najpierw przygotujemy zaczyn. Do miski wlewamy ciepłe mleko, wsypujemy cukier i kruszymy drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, wbijamy żółtka, dodajemy cukier puder,
wlewamy mleko, olej i lekko solimy. Wmieszamy gotowy zaczyn i wyrabiamy.
Piękne, lśniące ciasto będzie teraz odpoczywać przez około godzinę. Możemy je od czasu do czasu wymieszać.
Włączamy piekarnik na 175 °C. Z gotowej masy formujemy w rękach mniejsze okrągłe kształty.
Naczynie do pieczenia smarujemy masłem lub olejem (co mamy pod ręką) i układamy tam okrągłe bułeczki obok siebie. Teraz będą odpoczywać przez 10 minut, a potem smarujemy je masłem lub olejem.
Potem wrzucamy je do piekarnika na około 20 minut.
Gotowe znowu smarujemy. A teraz szybko przygotowujemy krem. Na kuchence robimy rzadszy budyń waniliowy, który jeszcze dosładzamy cukrem waniliowym i skrapiamy rumem.
Łyżką nabieramy krem, polewamy bułeczki i serwujemy.
Krem do bułeczek szodó.
Zdjęcie: Albert.cz
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Drożdżowe bułeczki z sosem budyniowym
Bułeczki drożdżowe z sosem waniliowym to tradycyjny czeski deser, który cieszy się popularnością zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Są to małe bułeczki z drożdżowego ciasta, które piecze się w piekarniku. Podawane są polane delikatnym sosem waniliowym znanym jako sos waniliowy. Sos przygotowuje się z mleka, jajek, cukru i pachnącej wanilii, co nadaje potrawie przepyszny smak. To danie jest idealne na rodzinne obiady czy kolacje, lub jako słodkie zakończenie głównego posiłku. Jego przygotowanie jest stosunkowo proste, jednak efekt zawsze jest znakomity.