Żemłowka

Żemłowka
Czas przygotowania: 60 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Kroimy makowiec na plastry, obieramy jabłka i kroimy na cienkie kawałki. Twaróg mieszamy ze śmietaną, dodajemy jabłka i dosładzamy w razie potrzeby. Masło...

Składniki, których potrzebujesz

4 jabłka
100 g masła
1 mniejsza babka
250 ml śmietany do ubijania
250 g twarogu
2 jajka
5 łyżek cukru
mielona cynamon

Sposób przygotowania

Kroimy chałkę na plastry, a jabłka najpierw obieramy, a następnie kroimy na cienkie plastry.

Twarożek mieszamy ze śmietaną i jabłkami oraz dosładzamy według potrzeby. Roztapiamy masło.

Formę smarujemy masłem, na dnie układamy chałkę, którą skrapiamy jedną trzecią masła. Następnie nakładamy mieszankę twarogową i jabłka i posypujemy cynamonem.

Warstwy układamy trzy razy, przy czym ostatnią warstwą jest chałka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 °C przez około 40 minut. Na dnie piekarnika umieszczamy blaszkę z wodą.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Żemłowka

Żemlovka to tradycyjny czeski deser, który przygotowuje się z bułek, jabłek i twarogu. To pyszne danie cieszy się szczególną popularnością w chłodniejszych miesiącach, kiedy rozgrzewa i cieszy kubki smakowe. Żemlovka zwykle piecze się na złoto i często podaje się posypana cukrem i cynamonem. Może być także udekorowana sosem waniliowym lub śmietaną. To doskonały wybór do wykorzystania resztek pieczywa i nadaje mu nowy wymiar smaków.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 5.0/5 (24 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Dla dzieci
Tag: obiad, zwykły dzień, kolacja, czeski, łatwy, piec, jesień, słodkie dania, bułki

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Żemłowka.

Dodaj komentarz