Żemłowka
Kroimy makowiec na plastry, obieramy jabłka i kroimy na cienkie kawałki. Twaróg mieszamy ze śmietaną, dodajemy jabłka i dosładzamy w razie potrzeby. Masło...
Składniki, których potrzebujesz
4 jabłka
100 g masła
1 mniejsza babka
250 ml śmietany do ubijania
250 g twarogu
2 jajka
5 łyżek cukru
mielona cynamon
Sposób przygotowania
Kroimy chałkę na plastry, a jabłka najpierw obieramy, a następnie kroimy na cienkie plastry.
Twarożek mieszamy ze śmietaną i jabłkami oraz dosładzamy według potrzeby. Roztapiamy masło.
Formę smarujemy masłem, na dnie układamy chałkę, którą skrapiamy jedną trzecią masła. Następnie nakładamy mieszankę twarogową i jabłka i posypujemy cynamonem.
Warstwy układamy trzy razy, przy czym ostatnią warstwą jest chałka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 °C przez około 40 minut. Na dnie piekarnika umieszczamy blaszkę z wodą.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Żemłowka
Żemlovka to tradycyjny czeski deser, który przygotowuje się z bułek, jabłek i twarogu. To pyszne danie cieszy się szczególną popularnością w chłodniejszych miesiącach, kiedy rozgrzewa i cieszy kubki smakowe. Żemlovka zwykle piecze się na złoto i często podaje się posypana cukrem i cynamonem. Może być także udekorowana sosem waniliowym lub śmietaną. To doskonały wybór do wykorzystania resztek pieczywa i nadaje mu nowy wymiar smaków.
Tomáš Rohlena