Dziurkowany placek z polewą i cytrynowym budyniem

Mieszankę na ciasto dokładnie mieszamy, następnie wlewamy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy. Na polewę: Wszystkie składniki umieszczamy w kąpieli wodnej...
Składniki, których potrzebujesz
Ciasto
450 g mąki pszennej
1 proszek do pieczenia
150 g cukru
1 jajko
300 ml mleka
10 łyżek oleju
Polewa
250 g tłuszczu
150 g cukru
3 łyżki kakao
6 łyżek mleka
1 proszek budyniowy kakaowy
Na wierzch
jeden budyń cytrynowy ugotowany według przepisu.
Sposób przygotowania
Składniki na ciasto dokładnie mieszamy, wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy.
Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub na małym ogniu, nie gotując jej, aby się nie zwarzyła.
Do lekko ostudzonych bułeczek robimy odwróconą łyżką wiele dziurek i polewamy gorącą polewą. Pozwalamy zastygnąć, a następnie dodajemy ugotowany budyń. Ponownie pozwalamy zastygnąć.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Dziurkowany placek z polewą i cytrynowym budyniem
Ciasto z dziurkami z polewą i cytrynowym budyniem to pyszny deser, który zachwyci wszystkich miłośników słodkości. To ciasto charakteryzuje się delikatnym ciastem z charakterystycznymi "dziurkami", które pozwalają na doskonałe połączenie smaku cytrynowego budyniu z słodką polewą. Cytrynowy budyń nadaje ciastu świeży i orzeźwiający akcent, podczas gdy polewa tworzy piękny wygląd i dodaje słodyczy. Ten deser jest idealny na szczególne okazje lub jako słodka przyjemność do popołudniowej kawy.