Dziurkowany placek z polewą i cytrynowym budyniem

Dziurkowany placek z polewą i cytrynowym budyniem
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Mieszankę na ciasto dokładnie mieszamy, następnie wlewamy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy. Na polewę: Wszystkie składniki umieszczamy w kąpieli wodnej...

Składniki, których potrzebujesz

Ciasto
450 g mąki pszennej
1 proszek do pieczenia
150 g cukru
1 jajko
300 ml mleka
10 łyżek oleju

Polewa
250 g tłuszczu
150 g cukru
3 łyżki kakao
6 łyżek mleka
1 proszek budyniowy kakaowy

Na wierzch
jeden budyń cytrynowy ugotowany według przepisu.

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto dokładnie mieszamy, wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy.

Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub na małym ogniu, nie gotując jej, aby się nie zwarzyła.

Do lekko ostudzonych bułeczek robimy odwróconą łyżką wiele dziurek i polewamy gorącą polewą. Pozwalamy zastygnąć, a następnie dodajemy ugotowany budyń. Ponownie pozwalamy zastygnąć.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Dziurkowany placek z polewą i cytrynowym budyniem

Ciasto z dziurkami z polewą i cytrynowym budyniem to pyszny deser, który zachwyci wszystkich miłośników słodkości. To ciasto charakteryzuje się delikatnym ciastem z charakterystycznymi "dziurkami", które pozwalają na doskonałe połączenie smaku cytrynowego budyniu z słodką polewą. Cytrynowy budyń nadaje ciastu świeży i orzeźwiający akcent, podczas gdy polewa tworzy piękny wygląd i dodaje słodyczy. Ten deser jest idealny na szczególne okazje lub jako słodka przyjemność do popołudniowej kawy.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (33 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Ciasto
Tag: gotowanie, święto / niedziela, czeski, piec, desery, cięcia, słodki, wymagający, wymagający, imprezy i uroczystości

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Dziurkowany placek z polewą i cytrynowym budyniem.

Dodaj komentarz