Czekoladowa rolada

Jajka ubijamy z cukrem na gęstą pianę, a następnie stopniowo dodajemy wodę i olej. Mąkę mieszamy z kakao i ostrożnie wmieszujemy w ubitej masy.
Składniki, których potrzebujesz
Ciasto
4 całe jaja
3 łyżki cukru
2 łyżki ciepłej wody
1 łyżka oleju
4 łyżki mąki tortowej
2 łyżki kakao
Nadzienie
100 g masła
1 budyń czekoladowy bez gotowania
300 ml mleka
Granko
Sposób przygotowania
Jaja posypujemy cukrem i dokładnie ubijamy na gęstą pianę. Następnie stopniowo dodajemy wodę i olej. Mąkę mieszamy z kakao i ostrożnie wprowadzamy do ubitej masy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 8-10 minut w temperaturze 180°C.
Najpierw ucieramy masło. Następnie przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu z 300 ml mleka i mieszamy go z masłem.
Gdy wyjmujemy z piekarnika, szybko zwijamy w roladę i zostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu napełniamy ją kremem, zostawiając trochę kremu do posmarowania wierzchu. Na koniec posypujemy grankiem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Czekoladowa rolada
Kakaowy rolad to ulubiony deser, który zadowoli nie tylko miłośników czekolady. Ten pyszny rolad jest wykonany z delikatnego ciasta kakaowego, które piecze się na cienki placek, a następnie nadziewa się kremem, często na bazie bitej śmietany lub twarogu. Po zwinięciu zazwyczaj posypuje się go cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Jest idealnym deserem na uroczystości oraz do codziennego podjadania. Kakaowy rolad z pewnością orzeźwi i przyniesie radość każdemu, kto się na nim rozkoszuje.