Farsz z cukinii

Z letnią porą roku przychodzi czas na zbiór cukinii, którą można w kuchni wykorzystać na wiele sposobów. Cukiniowe nadzienie z wędzonym mięsem jest smakowo bogate i…
Składniki, których potrzebujesz
2 średniej wielkości cukinie
150 g twardego sera
1 świeża papryka
150 g wędzonego mięsa
cebula dymka
1 kwaśna śmietana
4 jajka
przyprawa do warzyw
sól
pieprz mielony
czosnek
mąka pszenna według potrzeb
1 proszek do pieczenia
100 g boczku angielskiego
trochę smalcu
Sposób przygotowania
Cukini kroimy na grube kawałki i wyciskamy z niej nadmiar wody.
Ser kroimy na grube kawałki. Paprykę drobno siekamy razem z wędzonym mięsem i dymką. Bekon kroimy na małe kawałki.
Mieszamy cukinię, ser, paprykę, wędzone mięso i dymkę.
Śmietanę mieszamy z żółtkami i przyprawą warzywną. Dodajemy do mieszanki, solimy, pieprzymy i ewentualnie dodajemy przeciśnięty czosnek.
Zagęszczamy gładką mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie dodajemy pianę z białek.
Formę smarujemy smalcem. Na nią równomiernie rozkładamy przygotowaną mieszankę i na wierzchu posypujemy bekonem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 °C i pieczemy przez około 30 minut.
Gdy nadzienie na powierzchni się zrumieni, smarujemy je smalcem, aby uzyskać ładny kolor.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Farsz z cukinii
Farsz z cukinii to pyszne danie, które łączy świeżą cukinię z delikatną bazą makaronową. Ta wysoko odżywcza mieszanka jest wzbogacona o zioła, takie jak pietruszka i majeranek, które nadają potrawie świeży smak. Do przygotowania często używa się również jajek i sera, co nadaje farszowi kremową teksturę. Farsz z cukinii jest idealny jako danie główne lub dodatek i jest szczególnie popularny w miesiącach letnich, kiedy cukinia jest świeża i smaczna. To proste i zdrowe danie, które zadowoli całą rodzinę.