Cukiniaowa pieczeń z warzywami

Cukiniaowa pieczeń z warzywami
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 1

Cukiniowy pasztet smakuje doskonale zarówno na ciepło, zaraz po upieczeniu, jak i na zimno jako przysmak. Można go także przygotować w wersji wegetariańskiej. Będzie…

Składniki, których potrzebujesz

600 g młodej cukinii
200 g marchwi
150 g selera
200 g twardego sera (edam, gouda)
300 g wędliny (kiełbasa, wędzone)
100 ml kaszki dla dzieci
100 ml bułki tartej
50 ml oleju
1 proszek do pieczenia
3 jajka
3 większe ząbki czosnku
1 większa cebula
2 garści natki z cebuli dymki
2 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżka suszonego majeranku
sól
mielony pieprz
2 łyżki świeżego lubczyku
tłuszcz do natłuszczenia blachy
kaszka (bułka tarta) do wysypania blachy

Sposób przygotowania

Dokładnie myjemy cukinię, ścieramy na grubych oczkach, lekko solimy, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby puściła sok. Następnie dokładnie wyciskamy powstałą ciecz.

Obieramy marchewkę i seler, ścieramy je razem z serem i wędliną na grubych oczkach. Czosnek ścieramy na drobno, cebulę kroimy na małe kawałki. Wszystkie te składniki mieszamy z cukinią, dodajemy pozostałe składniki i ponownie wszystko dokładnie mieszamy.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C.

Przeciągamy mieszankę do natłuszczonego i wysypanego naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika, gdzie pieczemy przez około 40-50 minut, aż nabierze złotego koloru. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone; jeśli ciasto nie klei się do patyczka, jest gotowe. Możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Cukiniaowa pieczeń z warzywami

Zapiekanka z cukinii z warzywami to doskonałe danie, które łączy zdrowie i smak. Głównym składnikiem jest starta cukinia, która nadaje zapiekance wilgotność i delikatność. Do mieszanki dodaje się posiekane warzywa, takie jak papryka, marchewka czy cebula, co wzbogaca danie o cenne składniki odżywcze i kolor. Sekana piecze się na złoto i jest idealna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Często podaje się ją z puree ziemniaczanym lub świeżą sałatką. Ten przepis to świetny wybór dla wegetarian i wszystkich, którzy chcą delektować się smacznym i zdrowym posiłkiem.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 5.0/5 (49 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Warzywa
Tag: Warzywa, obiad, zwykły dzień, kolacja, słony, czeski, łatwy, dla początkujących, bezglutenowy, piec, cukinia, przepisy letnie, dania warzywne

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Cukiniaowa pieczeń z warzywami.

Dodaj komentarz