Podstawowy sos grzybowy
![Podstawowy sos grzybowy](/i/pl/podstawowy-sos-grzybowy.jpg)
Podstawowy sos grzybowy poradzi sobie nawet początkujący.
Składniki, których potrzebujesz
2 szt kuchnia cebula
1 szt bulyon
400 g grzyby
natka pietruszki
olej rzepakowy
5 łyżek mąka - pszenna
200 ml śmietana - do gotowania
Sposób przygotowania
Grzyby dokładnie oczyszczamy z zanieczyszczeń i kroimy.
Na desce kroimy umytą natkę pietruszki. Odłożymy na koniec.
Obieramy cebulę i w ręcznym blenderze siekamy ją na grubo.
Do garnka wlewamy olej i podsmażamy cebulę.
Dodajemy grzyby. Wlewamy odpowiednią ilość wody i wrzucamy kostkę bulionową. Gotujemy.
Pod koniec gotowania sos delikatnie zagęszczamy śmietaną. Zagęszczamy mąką pszenną. Mieszamy i gotujemy.
Wsypujemy pietruszkę. Nada daniu sznyt.
Smakujemy i solimy według uznania.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Podstawowy sos grzybowy
Podstawowy sos grzybowy jest popularnym daniem w wielu kuchniach. Jego przygotowanie jest proste i wymaga tylko kilku składników. Bazę stanowią świeże grzyby, cebula i śmietana, które wspólnie tworzą bogatą i kremową strukturę. Sos jest doskonałym uzupełnieniem dań mięsnych, makaronów lub ryżu. Podczas gotowania można go doprawić ziołami, takimi jak tymianek czy natka pietruszki, które podkreślają jego pełny grzybowy smak. Szybkie przygotowanie i doskonały smak sprawiają, że ten sos jest idealnym wyborem na codzienne gotowanie, jak i na uroczyste okazje.