Francuski placek cebulowy

Przygotowanie słonego ciasta cebulowego jest proste, a efekt jest naprawdę doskonały. Intensywny smak cebuli jest złagodzony śmietaną, a ciasto ma też piękny aromat.
Składniki, których potrzebujesz
Ciasto
300 g mąki pszennej
150 ml wody
1/2 łyżeczki suchej drożdży
30 g oleju
sól
Nadzienie
200 ml kwaśnej śmietany
200 g twarogu (tłustego)
500 g cebuli
250 g boczku
6 ząbków czosnku
pieprz mielony
sól
tymianek
bazylia
oregano
Sposób przygotowania
Do miski wsypujemy mąkę, do której dodajemy sól i drożdże. Stopniowo wlewamy wodę i olej, a następnie wyrabiamy ciasto. Pozwalamy mu chwilę odpocząć.
Piekarnik wcześniej nagrzewamy do maksimum. Formę do zapiekanki lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
W międzyczasie kroimy boczek na mniejsze kawałki i smażymy go. Cebulę obieramy i siekamy na małe kawałki. Dodajemy ją do boczku i krótko smażymy.
W misce łączymy śmietanę z twarogiem, dodajemy sól, pieprz, czosnek, oregano i bazylię.
Ciasto wałkujemy i wkładamy do wcześniej przygotowanej formy.
Na ciasto nakładamy mieszaninę twarogową, a na wierzch dodajemy cebulę z boczkiem. Lekko posypujemy tymiankiem.
Piekliśmy w maksymalnej temperaturze piekarnika przez około 7 minut.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Francuski placek cebulowy
Francuski tarta cebulowa, znana jako quiche, to pyszne danie pochodzące z kuchni francuskiej. Głównymi składnikami są karmelizowane cebule, śmietana, jajka i ser, które są starannie wymieszane i wylane na kruche ciasto. Ten tarta jest idealna jako przystawka lub danie główne, serwowana na ciepło lub na zimno. Jej bogaty smak i aromat są wynikiem długiego gotowania cebuli, które nadaje potrawie niezrównany charakter. Francuski tarta cebulowa jest popularna nie tylko we Francji, ale i na całym świecie.