Francuski placek cebulowy

Francuski placek cebulowy
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 10 minut
Porcje: 1

Przygotowanie słonego ciasta cebulowego jest proste, a efekt jest naprawdę doskonały. Intensywny smak cebuli jest złagodzony śmietaną, a ciasto ma też piękny aromat.

Składniki, których potrzebujesz

Ciasto
300 g mąki pszennej
150 ml wody
1/2 łyżeczki suchej drożdży
30 g oleju
sól

Nadzienie
200 ml kwaśnej śmietany
200 g twarogu (tłustego)
500 g cebuli
250 g boczku
6 ząbków czosnku
pieprz mielony
sól
tymianek
bazylia
oregano

Sposób przygotowania

Do miski wsypujemy mąkę, do której dodajemy sól i drożdże. Stopniowo wlewamy wodę i olej, a następnie wyrabiamy ciasto. Pozwalamy mu chwilę odpocząć.

Piekarnik wcześniej nagrzewamy do maksimum. Formę do zapiekanki lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

W międzyczasie kroimy boczek na mniejsze kawałki i smażymy go. Cebulę obieramy i siekamy na małe kawałki. Dodajemy ją do boczku i krótko smażymy.

W misce łączymy śmietanę z twarogiem, dodajemy sól, pieprz, czosnek, oregano i bazylię.

Ciasto wałkujemy i wkładamy do wcześniej przygotowanej formy.

Na ciasto nakładamy mieszaninę twarogową, a na wierzch dodajemy cebulę z boczkiem. Lekko posypujemy tymiankiem.

Piekliśmy w maksymalnej temperaturze piekarnika przez około 7 minut.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Francuski placek cebulowy

Francuski tarta cebulowa, znana jako quiche, to pyszne danie pochodzące z kuchni francuskiej. Głównymi składnikami są karmelizowane cebule, śmietana, jajka i ser, które są starannie wymieszane i wylane na kruche ciasto. Ten tarta jest idealna jako przystawka lub danie główne, serwowana na ciepło lub na zimno. Jej bogaty smak i aromat są wynikiem długiego gotowania cebuli, które nadaje potrawie niezrównany charakter. Francuski tarta cebulowa jest popularna nie tylko we Francji, ale i na całym świecie.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.8/5 (34 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wypieki
Tag: Warzywa, przekąska, smażenie, obiad, łatwy, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, słony, łatwy, dla początkujących, piec, jesień, przepisy zimowe, zioła, wytrawne ciasto, wyrabianie zaczynu, francuski, pikantne ciasta, piekarnia domowa, tak, szef

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Francuski placek cebulowy.

Dodaj komentarz