Ciasto z budyniem i śmietaną kwaśną
Razem wymieszamy mąkę, jajka, cukier, proszek do pieczenia, wodę i olej. Wszystko razem ubijamy. Smarujemy blachę, oprószamy ją i wlewamy ciasto na nią.
Składniki, których potrzebujesz
1 szt. proszek do pieczenia
4 szt. jajka
20 dkg mąka pszenna typ 450
1 dl woda
1 dl olej
2 kubki śmietana kwaśna
500 ml mleko
20 dkg cukier
1 opakowanie proszek budyniowy waniliowy
Sposób przygotowania
Podgrzewamy piekarnik, wkładamy blachę i pieczemy przez około 10 minut.
Podczas pieczenia przygotowujemy budyń z mleka, cukru i budyniu. Gdy ciasto jest upieczone, wylewamy na nie budyń i rozsmarowujemy po całej powierzchni. Na to jeszcze kładziemy całą śmietanę kwaśną i również rozsmarowujemy. Ciasto posypujemy cynamonem lub kakao.
Tak pozostawiamy na chwilę, aby wszystko trochę stężało i możemy podawać.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Ciasto z budyniem i śmietaną kwaśną
Ciasto z budyniem i kwaśną śmietaną to ulubiony czeski deser, który zadowoli każdego miłośnika słodkości. To pyszne ciasto charakteryzuje się miękkim ciastem, na którym rozłożony jest kremowy budyń i warstwa gładkiej kwaśnej śmietany, co nadaje potrawie wyjątkową delikatność. Każdy kęs to przyjemne połączenie smaków i tekstur, dzięki czemu ciasto jest doskonałym wyborem do kawy lub herbaty. Jest idealne nie tylko na świąteczny stół, ale także na zwykłe popołudniowe łasuchowanie z rodziną i przyjaciółmi.