Ciasto z budyniem i śmietaną kwaśną

Ciasto z budyniem i śmietaną kwaśną
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Razem wymieszamy mąkę, jajka, cukier, proszek do pieczenia, wodę i olej. Wszystko razem ubijamy. Smarujemy blachę, oprószamy ją i wlewamy ciasto na nią.

Składniki, których potrzebujesz

1 szt. proszek do pieczenia
4 szt. jajka
20 dkg mąka pszenna typ 450
1 dl woda
1 dl olej
2 kubki śmietana kwaśna
500 ml mleko
20 dkg cukier
1 opakowanie proszek budyniowy waniliowy

Sposób przygotowania

Podgrzewamy piekarnik, wkładamy blachę i pieczemy przez około 10 minut.

Podczas pieczenia przygotowujemy budyń z mleka, cukru i budyniu. Gdy ciasto jest upieczone, wylewamy na nie budyń i rozsmarowujemy po całej powierzchni. Na to jeszcze kładziemy całą śmietanę kwaśną i również rozsmarowujemy. Ciasto posypujemy cynamonem lub kakao.

Tak pozostawiamy na chwilę, aby wszystko trochę stężało i możemy podawać.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Ciasto z budyniem i śmietaną kwaśną

Ciasto z budyniem i kwaśną śmietaną to ulubiony czeski deser, który zadowoli każdego miłośnika słodkości. To pyszne ciasto charakteryzuje się miękkim ciastem, na którym rozłożony jest kremowy budyń i warstwa gładkiej kwaśnej śmietany, co nadaje potrawie wyjątkową delikatność. Każdy kęs to przyjemne połączenie smaków i tekstur, dzięki czemu ciasto jest doskonałym wyborem do kawy lub herbaty. Jest idealne nie tylko na świąteczny stół, ale także na zwykłe popołudniowe łasuchowanie z rodziną i przyjaciółmi.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.6/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Smakołyki, Ciasto, Wypieki
Štítky: Kuchnia czeska, deser, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Ciasto z budyniem i śmietaną kwaśną.

Dodaj komentarz