Kari ciasto z pora
Klasyczna francuska przekąska.
Składniki, których potrzebujesz
ciasto 75 ml woda
100 g masło
zioła prowansalskie
200 g mąka pszenna
1 łyżeczka sól
nadzienie 200 ml mleko
250 ml śmietana 40%
3 szt jajka
4 szt średni por
1 łyżka curry
30 g masło
150 g starty ementaler
sól i pieprz
Sposób przygotowania
W misce przygotowujemy ciasto z masła, mąki i soli. Dodajemy zioła prowansalskie, wodę i zagniatamy ciasto na gładko. Wkładamy do lodówki na godzinę do odstania.
Na patelnię z roztopionym masłem wrzucamy pokrojony por do podsmażenia. Po 15 minutach dodajemy curry i po wymieszaniu zdejmujemy z ognia.
Odstane ciasto wałkujemy na okrąg o średnicy około 30 cm i wkładamy do formy na tartę, wysmarowanej i posypanej mąką. Na cieście równomiernie rozkładamy por z curry i zalewamy śmietanową mieszanką. Na koniec wszystko posypujemy startym serem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 40 minut na złoty kolor.
Gotową tartę (Quiche) możemy od razu podawać. Możemy też podawać na zimno.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kari ciasto z pora
Ciasto curry z pora to smaczne i aromatyczne danie, które łączy wyważoną kombinację indyjskich przypraw z delikatnym smakiem pora. Ciasto jest kruche i złociste, doskonale uzupełnia sycący farsz z pora i przypraw curry. To danie jest idealne jako szybka kolacja lub słona przekąska. Podaje się zazwyczaj na ciepło, czasami z jogurtowym dipem, który podkreśla jego bogaty smak. Ciasto curry z pora to świetny sposób na delektowanie się warzywami i egzotycznymi przyprawami w jednym pysznym kęsie.