Kari ciasto z pora

Kari ciasto z pora
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Klasyczna francuska przekąska.

Składniki, których potrzebujesz

ciasto 75 ml woda
100 g masło
zioła prowansalskie
200 g mąka pszenna
1 łyżeczka sól
nadzienie 200 ml mleko
250 ml śmietana 40%
3 szt jajka
4 szt średni por
1 łyżka curry
30 g masło
150 g starty ementaler
sól i pieprz

Sposób przygotowania

W misce przygotowujemy ciasto z masła, mąki i soli. Dodajemy zioła prowansalskie, wodę i zagniatamy ciasto na gładko. Wkładamy do lodówki na godzinę do odstania.

Na patelnię z roztopionym masłem wrzucamy pokrojony por do podsmażenia. Po 15 minutach dodajemy curry i po wymieszaniu zdejmujemy z ognia.

Odstane ciasto wałkujemy na okrąg o średnicy około 30 cm i wkładamy do formy na tartę, wysmarowanej i posypanej mąką. Na cieście równomiernie rozkładamy por z curry i zalewamy śmietanową mieszanką. Na koniec wszystko posypujemy startym serem.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 40 minut na złoty kolor.

Gotową tartę (Quiche) możemy od razu podawać. Możemy też podawać na zimno.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kari ciasto z pora

Ciasto curry z pora to smaczne i aromatyczne danie, które łączy wyważoną kombinację indyjskich przypraw z delikatnym smakiem pora. Ciasto jest kruche i złociste, doskonale uzupełnia sycący farsz z pora i przypraw curry. To danie jest idealne jako szybka kolacja lub słona przekąska. Podaje się zazwyczaj na ciepło, czasami z jogurtowym dipem, który podkreśla jego bogaty smak. Ciasto curry z pora to świetny sposób na delektowanie się warzywami i egzotycznymi przyprawami w jednym pysznym kęsie.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.2/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Smaki, Francuski, Danie główne, Wegetariańskie
Štítky: Kuchnia francuska, przystawka, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Kari ciasto z pora.

Dodaj komentarz