Grillowany łosoś

Grillowany łosoś
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 25 minut
Porcje: 1

Jedną z najsłynniejszych ryb jest łosoś, który smakuje nawet tym, którzy zwykle nie lubią ryb. Grillowanie nadaje mu wspaniały smak i…

Składniki, których potrzebujesz

1 filet z łososia (lub większego pstrąga)
cytryna
Mieszanka do grillowania
2 łyżki suszonych pomidorów
8 dużych ząbków czosnku
4 łyżki posiekanej pietruszki
60 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

Obieramy ząbki czosnku i wspólnie miksujemy je z suszonymi pomidorami, pietruszką, oliwą z oliwek i solą. Odstawiamy mieszankę do lodówki na noc.

Łososia następnego dnia podłużnie nacinamy, ale skóry nie przecinamy.

Do nacięcia wkładamy około połowy mieszanki grillowej, na porcje kładziemy plasterek cytryny i zostawiamy na chwilę do odpoczynku.

Grilujemy rybę pod pokrywką, na naoliwionej kratce grillowej, skórą do dołu. Po około 10-15 minutach smarujemy ją resztą mieszanki grillowej i kontynuujemy grillowanie, aż mięso zacznie się rozpadać pod widelcem.

Drugą opcją jest namoczenie cedrowej deski w wodzie na dwie godziny, a następnie grillowanie ryby na niej. Podczas grillowania pod przykryciem powstaje przyjemny zapach, ryba zyskuje delikatny smak, a ponadto nie ześlizguje się między szczebelkami grilla.

Podajemy z zieloną fasolką z orzechami lub szparagami z orzechami i plackami ziemniaczanymi.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Grillowany łosoś

Grilowany łosoś to pyszne i zdrowe danie, które zyskuje coraz większą popularność. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, białko i witaminy, co czyni go doskonałym wyborem dla zdrowej diety. Przygotowanie łososia na grillu nadaje mu wyjątkowy wędzony smak i chrupiącą skórkę, podczas gdy jego wnętrze pozostaje soczyste i delikatne. Można go podawać z świeżymi warzywami, ziołami lub cytryną, co podkreśla jego naturalny smak. Grilowany łosoś jest idealnym wyborem na letnie grillowanie lub jako szybki i pożywny obiad.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.5/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Grill
Tag: grill, ryba, obiad, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, czeski, w ciągu 30 minut, wymagający, wymagający, imprezy i uroczystości, cytrus, grillowanie i barbecue

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Grillowany łosoś.

Dodaj komentarz