Grillowany łosoś

Jedną z najsłynniejszych ryb jest łosoś, który smakuje nawet tym, którzy zwykle nie lubią ryb. Grillowanie nadaje mu wspaniały smak i…
Składniki, których potrzebujesz
1 filet z łososia (lub większego pstrąga)
cytryna
Mieszanka do grillowania
2 łyżki suszonych pomidorów
8 dużych ząbków czosnku
4 łyżki posiekanej pietruszki
60 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania
Obieramy ząbki czosnku i wspólnie miksujemy je z suszonymi pomidorami, pietruszką, oliwą z oliwek i solą. Odstawiamy mieszankę do lodówki na noc.
Łososia następnego dnia podłużnie nacinamy, ale skóry nie przecinamy.
Do nacięcia wkładamy około połowy mieszanki grillowej, na porcje kładziemy plasterek cytryny i zostawiamy na chwilę do odpoczynku.
Grilujemy rybę pod pokrywką, na naoliwionej kratce grillowej, skórą do dołu. Po około 10-15 minutach smarujemy ją resztą mieszanki grillowej i kontynuujemy grillowanie, aż mięso zacznie się rozpadać pod widelcem.
Drugą opcją jest namoczenie cedrowej deski w wodzie na dwie godziny, a następnie grillowanie ryby na niej. Podczas grillowania pod przykryciem powstaje przyjemny zapach, ryba zyskuje delikatny smak, a ponadto nie ześlizguje się między szczebelkami grilla.
Podajemy z zieloną fasolką z orzechami lub szparagami z orzechami i plackami ziemniaczanymi.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Grillowany łosoś
Grilowany łosoś to pyszne i zdrowe danie, które zyskuje coraz większą popularność. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, białko i witaminy, co czyni go doskonałym wyborem dla zdrowej diety. Przygotowanie łososia na grillu nadaje mu wyjątkowy wędzony smak i chrupiącą skórkę, podczas gdy jego wnętrze pozostaje soczyste i delikatne. Można go podawać z świeżymi warzywami, ziołami lub cytryną, co podkreśla jego naturalny smak. Grilowany łosoś jest idealnym wyborem na letnie grillowanie lub jako szybki i pożywny obiad.