Grillowany karkówka na piwie

Grillowany karkówka na piwie
Czas przygotowania: 720 minut
Czas gotowania: 20 minut
Porcje: 6

Grillowany karkowiec należy do stałych elementów letnich spotkań w ogrodzie. Grillowany karkowiec trzeba jednak umieć przyrządzić. Wydaje się to proste, doprawić mięso i wrzucić na grill. Jednak jak wszystko, tak i grillowany karkowiec potrzebuje pewnej opieki, która odwdzięczy się soczystym i wyjątkowo smacznym mięsem. Grillowany karkowiec na piwie najlepiej przygotować z grubszych plastrów mięsa, może być z kością lub bez. Jeśli masz mięso przechowywane przez noc w lodówce, nie zapomnij wyjąć go z odpowiednim wyprzedzeniem, aby karkowiec nie trafił na grill zupełnie zimny. Nie trzeba specjalnie i mocno przypominać, że grill musi być odpowiednio rozgrzany.
Marynatę na grillowany karkowiec możesz dostosować do swoich upodobań, tutaj nic nie jest ostatecznie określone. Wolisz mięso delikatne, pikantne, egzotyczne? Przepis na marynatę wymyśl, jaki chcesz. Możesz się zainspirować naszą. Grillowany karkowiec na letnim grillu po prostu nie może zabraknąć, tylko tak mozaika pięknego lata będzie kompletna.

Składniki, których potrzebujesz

1 kg wieprzowe karkówki (z kością lub bez)
pieprz
sól
Na marynatę
0,5 l jasnego piwa
4–6 szt. kulek ziela angielskiego
3–4 szt. liści laurowych
1 szt. mała papryczka chili
1 szt. ząbek czosnku
2 łyżki oleju
szczypta tymianku

Sposób przygotowania

Jako pierwszy krok wymieszaj w większej misce składniki na marynatę.

Mięso pokrój na grubsze plastry. Dokładnie je obtocz w marynacie i odstaw na co najmniej 12 godzin w chłodne miejsce.

Następnie mięso przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem według uznania. Grilluj z obu stron przez 5–7 minut w zależności od grubości poszczególnych plastrów.

Podczas grillowania smaruj karkówkę pozostałą marynatą. A po wyjęciu z grilla pozostaw mięso na kilka minut, aby odpoczęło, związało się i aby wszystkie smaki i aromaty miały swoją przestrzeń.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Grillowany karkówka na piwie

Grillowany karkówka na piwie to tradycyjna czeska potrawa, która łączy smak soczystej wieprzowej karkówki z aromatycznym piwem. Ta kombinacja tworzy unikalną symfonię smaków, idealną na letnie grillowanie. Piwna marynata nadaje mięsu delikatną goryczkę i głęboki smak. Grillowana karkówka świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, takimi jak sałatki ziemniaczane, grillowane warzywa lub świeży chleb. Ta potrawa jest popularna nie tylko wśród miłośników mięsa, ale także wśród tych, którzy chcą doświadczyć autentycznego kulinarnego przeżycia z nutą tradycji.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.6/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Grill, Danie główne, Wieprzowina
Štítky: Kuchnia amerykańska, grill, danie główne, karkówka, sos, wieprzowina

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Grillowany karkówka na piwie.

Dodaj komentarz