Gruszkowy deser

Gruszki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i obieramy je. Do większego garnka wlewamy sok i wino, dodajemy miód i przyprawy i wszystko doprowadzamy do wrzenia. Kiedy zacznie wrzeć…
Składniki, których potrzebujesz
4 twarde gruszki
0,5 dcl soku jabłkowego
0,5 dcl białego wina
3 łyżeczki miodu
kawałek cynamonu w laskach
1 gwiazdka anyżu
około 8 goździków
2-3 łyżki rumu
1/2 l mleka
1 opakowanie budyniu czekoladowego
2 łyżki cukru
bita śmietana
Sposób przygotowania
Gruszki przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne i obieramy je. Do szerszego garnka wlewamy sok i wino, dodajemy miód i przyprawy, a całość doprowadzamy do wrzenia.
Do wrzącego płynu wkładamy połówki gruszek i pod przykryciem gotujemy, aż osiągną pożądaną miękkość. W trakcie gotowania gruszki przewracamy raz (gotowałem je przez około 4 minuty). Gdy będą gotowe, pozostawiamy je do ostygnięcia. Pozostały wywar po gruszkach zachowujemy.
Ugotuj budyń z mleka, proszku budyniowego i cukru. Gruszki umieść na talerzach i polej je gotowym budyniem. Deser pozostaw do dokładnego ostygnięcia.
Przed podaniem usuwamy przyprawy z pozostałego gruszkowego wywaru, dodajemy łyżeczkę cukru i 2-3 łyżki rumu. Następnie ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotując redukujemy płyn, aby miał konsystencję miodu.
Na deser kładziemy bitą śmietanę i całość skrapiamy przygotowanym syropem rumowym.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Gruszkowy deser
Gruszkowy deser to pyszne i orzeźwiające danie, które ucieszy wszystkich miłośników owoców. Głównymi składnikami są dojrzałe gruszki, które nadają deserowi delikatną słodycz i soczystość. Ten deser może być przygotowany w różnych formach, od pieczonych gruszek z orzechami i sosem karmelowym, po pyszne puree gruszkowe lub sorbet.
Doskonałe jako zdrowa słodycz do popołudniowej kawy lub jako eleganckie zakończenie uroczystego obiadu.