Gruszkowy deser

Gruszkowy deser
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 2

Gruszki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i obieramy je. Do większego garnka wlewamy sok i wino, dodajemy miód i przyprawy i wszystko doprowadzamy do wrzenia. Kiedy zacznie wrzeć…

Składniki, których potrzebujesz

4 twarde gruszki
0,5 dcl soku jabłkowego
0,5 dcl białego wina
3 łyżeczki miodu
kawałek cynamonu w laskach
1 gwiazdka anyżu
około 8 goździków
2-3 łyżki rumu
1/2 l mleka
1 opakowanie budyniu czekoladowego
2 łyżki cukru
bita śmietana

Sposób przygotowania

Gruszki przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne i obieramy je. Do szerszego garnka wlewamy sok i wino, dodajemy miód i przyprawy, a całość doprowadzamy do wrzenia.

Do wrzącego płynu wkładamy połówki gruszek i pod przykryciem gotujemy, aż osiągną pożądaną miękkość. W trakcie gotowania gruszki przewracamy raz (gotowałem je przez około 4 minuty). Gdy będą gotowe, pozostawiamy je do ostygnięcia. Pozostały wywar po gruszkach zachowujemy.

Ugotuj budyń z mleka, proszku budyniowego i cukru. Gruszki umieść na talerzach i polej je gotowym budyniem. Deser pozostaw do dokładnego ostygnięcia.

Przed podaniem usuwamy przyprawy z pozostałego gruszkowego wywaru, dodajemy łyżeczkę cukru i 2-3 łyżki rumu. Następnie ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotując redukujemy płyn, aby miał konsystencję miodu.

Na deser kładziemy bitą śmietanę i całość skrapiamy przygotowanym syropem rumowym.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Gruszkowy deser

Gruszkowy deser to pyszne i orzeźwiające danie, które ucieszy wszystkich miłośników owoców. Głównymi składnikami są dojrzałe gruszki, które nadają deserowi delikatną słodycz i soczystość. Ten deser może być przygotowany w różnych formach, od pieczonych gruszek z orzechami i sosem karmelowym, po pyszne puree gruszkowe lub sorbet.


Doskonałe jako zdrowa słodycz do popołudniowej kawy lub jako eleganckie zakończenie uroczystego obiadu.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.2/5 (26 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Ciasto
Tag: owoce, gotowanie, łatwy, święto / niedziela, zwykły dzień, czeski, łatwy, dla początkujących, desery, jesień, imprezy i uroczystości, desery, desery, stan nietrzeźwy

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Gruszkowy deser.

Dodaj komentarz