Francuski placek gruszkowy
W misce ubijamy jajka z cukrem i szczyptą soli na pianę. Następnie powoli wmieszujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy olej, mleko i wszystko mieszamy.
Składniki, których potrzebujesz
1 szczypta sól
1 opakowanie proszek do pieczenia
3 łyżki olej
150 g mąka pszenna
1 dl mleko
2 szt jajka
100 g cukier
4 szt gruszka
polewa 80 dkg masło
1 opakowanie cukier cynamonowy
1 szt jajko
Sposób przygotowania
Obieramy gruszki, pozbawiamy ich nasionek i kroimy na cienkie plasterki. Smarujemy formę do ciasta, wylewamy połowę ciasta i na wierzch układamy gruszki. Zalewamy resztą ciasta.
Tak wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180°C na pół godziny.
Podczas gdy ciasto się piecze, przygotowujemy polewę. W małym garnku topimy masło, do którego dodajemy cukier cynamonowy i jajka. Wszystko dokładnie podgrzewamy i mieszamy.
Po wyjęciu z piekarnika, ciasto w kilku miejscach nakłuwamy wykałaczką i polewamy polewą. Tak wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut.
Ciasto możemy podawać od razu, ale możemy je jeść także na zimno.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Francuski placek gruszkowy
Francuski placek gruszkowy, znany jako tarte aux poires, to pyszny deser, który łączy delikatne ciasto z chrupiącymi gruszkami. Zwykle przygotowuje się go z ciasta maślanego, które jest nadziewane kremem z mleka migdałowego i marynowanymi gruszkami. Ten placek jest idealny jako słodka wisienka na torcie po obiedzie lub kolacji, a jego pyszny smak z nutą wanilii i migdałów oczaruje każdego miłośnika deserów. Podaje się najlepiej lekko ciepły lub schłodzony, często w towarzystwie bitej śmietany lub lodów dla dodatkowej przyjemności.