Odpalane ciasto
Ciasto parzone było bardzo dobrze znane już w starych książkach kucharskich, więc jest to sprawdzony przez lata przepis. Ciasto parzone nie potrzebuje całej nocy na wyrastanie, nie potrzebuje też wielu składników, wystarczy tylko mąka, masło, woda, jajka i sól. Niemniej jednak potrzebuje usilnego mieszania, które jest jednak nagradzane lekkim i puszystym cudem. Możesz więc w domu zrobić wiatraczki z ciasta parzonego, nie trzeba się trudzić w cukierni.
Przepis na ciasto parzone robi się z wysokiej jakości mąki pszennej, która zawiera wystarczającą ilość glutenu, aby ciasto parzone odpowiednio się wyrosło w piekarniku, ale po wystudzeniu utrzymało swój kształt dokładnie tak, jak chcesz. Jeśli mąka nie będzie miała wystarczającej ilości glutenu, w piekarniku na opadłe nowotwory czegoś będzie smutny widok. Wiatraczki lub pączki z ciasta parzonego nie będą przypominać tych smacznych deserów nawet z daleka bez wysokiej jakości mąki pszennej. Mimo to nie bój się, że nie poradzisz sobie z przepisem na ciasto parzone. To prostszy rodzaj ciasta, który naprawdę niewiele potrzebuje.
Składniki, których potrzebujesz
250 ml wody
80 g masła
szczypta soli
100 g mąki pszennej
4 jajka
Sposób przygotowania
Najpierw w garnku doprowadź do wrzenia mieszankę wody i tłuszczu. Po osiągnięciu wrzenia zmniejsz ogień i powoli wsypuj całą mąkę, która nie musi być przesiana, tak jak w przypadku ciast biszkoptowych. Nastał czas mieszania. Od konsystencji zasmażki powinieneś dojść do gładkiej i błyszczącej kuli ciasta, która będzie się trzymać razem.
Teraz trzeba pozwolić ciastu parzonemu ostygnąć. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, dodaj pierwsze jajko i dokładnie włącz je do ciasta. Kiedy poczujesz, że jajko jest w cieście w 100% wymieszane, dodawaj w ten sam sposób kolejne.
Na blasze do pieczenia uformuj z ciasta kształty, jakie chcesz. Pozostaw przy tym wystarczające odstępy między poszczególnymi kawałkami, aby ciasto na blasze się nie połączyło, gdy wyrośnie.
Do nagrzanego piekarnika do 200 stopni szybko włóż blaszkę z ciastem i zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Przez co najmniej pierwsze 10 minut nie otwieraj piekarnika, aby ciasto parzone nie opadło. Samo pieczenie trwa około 20 minut, a ciasto zwiększy swoją objętość trzykrotnie.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Odpalane ciasto
Ciasto parzone jest kluczowym składnikiem wielu tradycyjnych deserów, takich jak wiatraczki, pączki czy eklery. To ciasto wyróżnia się swoją lekką i puszystą strukturą, co umożliwia jego bogate nadzienie różnymi kremami i farszami. W trakcie przygotowania masa jest gotowana przed pieczeniem, co sprawia, że ciasto jest zarówno twarde, jak i delikatne. Ciasto parzone wymaga starannego przygotowania i dokładnego przestrzegania przepisu, ale efekt jest wart wysiłku. Jest znane dzięki swojej uniwersalności i zdolności do tworzenia różnych kształtów i rozmiarów, co czyni je ulubionym wyborem dla wielu cukierników.