Grzyby z warzywami w słodko-kwaśnej zalewie

Przygotuj pyszne marynowane borowiki z warzywami w słodko-kwaśnej zalewie, która doskonale uzupełnia delikatny, ziemisty smak grzybów z orzeźwiającą nutą.
Składniki, których potrzebujesz
Grzyby
150 g marchewki
150 g pietruszki
150 g cebuli
Marynata
1 l wody
1/3 l octu
60 g cukru
1 łyżeczka soli
6 liści laurowych
12 ziarenek całego pieprzu
10 ziarenek ziela angielskiego
Sposób przygotowania
Czyste grzyby kroimy na większe kawałki, gotujemy je w wodzie przez 4 minuty, następnie odcedzamy i pozostawiamy do odsączenia. Następnie mieszamy je z warzywami pokrojonymi w paski i wkładamy do słoików.
Przygotowujemy zalewę, którą gotujemy, a następnie wlewamy na grzyby w słoikach i zamykamy słoiki pokrywkami.
Poddajemy pasteryzacji przez 30 minut w temperaturze 80 °C.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Grzyby z warzywami w słodko-kwaśnej zalewie
Grzyby z warzywami w słodko-kwaśnej marynacie to pyszne danie, które łączy smaki leśnych grzybów z świeżą warzywną. Ta delikatna mieszanka marynowana jest w orzeźwiającej słodko-kwaśnej zalewie, która nadaje potrawie pikantności i świeżości. Idealne jako dodatek do mięsnych dań lub jako zimowy przysmak, grzyby z warzywami są także ulubionym składnikiem różnych sałatek i przystawek. Połączenie kolorowych warzyw i aromatycznych grzybów zadowoli każdego smakosza.