Grzyby z warzywami w słodko-kwaśnej zalewie

Grzyby z warzywami w słodko-kwaśnej zalewie
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut
Porcje: 1

Przygotuj pyszne marynowane borowiki z warzywami w słodko-kwaśnej zalewie, która doskonale uzupełnia delikatny, ziemisty smak grzybów z orzeźwiającą nutą.

Składniki, których potrzebujesz

Grzyby
150 g marchewki
150 g pietruszki
150 g cebuli
Marynata
1 l wody
1/3 l octu
60 g cukru
1 łyżeczka soli
6 liści laurowych
12 ziarenek całego pieprzu
10 ziarenek ziela angielskiego

Sposób przygotowania

Czyste grzyby kroimy na większe kawałki, gotujemy je w wodzie przez 4 minuty, następnie odcedzamy i pozostawiamy do odsączenia. Następnie mieszamy je z warzywami pokrojonymi w paski i wkładamy do słoików.

Przygotowujemy zalewę, którą gotujemy, a następnie wlewamy na grzyby w słoikach i zamykamy słoiki pokrywkami.

Poddajemy pasteryzacji przez 30 minut w temperaturze 80 °C.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Grzyby z warzywami w słodko-kwaśnej zalewie

Grzyby z warzywami w słodko-kwaśnej marynacie to pyszne danie, które łączy smaki leśnych grzybów z świeżą warzywną. Ta delikatna mieszanka marynowana jest w orzeźwiającej słodko-kwaśnej zalewie, która nadaje potrawie pikantności i świeżości. Idealne jako dodatek do mięsnych dań lub jako zimowy przysmak, grzyby z warzywami są także ulubionym składnikiem różnych sałatek i przystawek. Połączenie kolorowych warzyw i aromatycznych grzybów zadowoli każdego smakosza.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (35 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Gotowanie
Tag: Warzywa, przetwory, grzyby, gotowanie, łatwy, zwykły dzień, czeski, bezglutenowy, przepisy letnie, jesień, wegetariański, słodki i kwaśny, średnio-trudny, konserwuje

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Grzyby z warzywami w słodko-kwaśnej zalewie.

Dodaj komentarz