Mieszany kompot

Małe owoce pozbawiamy zanieczyszczeń i części szypułek, a następnie dokładnie myjemy pod zimną wodą. Następnie napełniamy je starannie wyczyszczonymi i osuchanymi…
Składniki, których potrzebujesz
rozdrobnione i odszypułkowane drobne owoce (mogą być też maliny, jeżyny itd.)
Na 1 l wody
500 g cukru
Sposób przygotowania
Małe owoce pozbawiamy zanieczyszczeń i szypułek, a następnie dokładnie płukamy pod zimną wodą. Potem wkładamy je do czystych i suchych słoików.
W międzyczasie przygotowujemy słodki syrop: do 1 litra wody rozpuszczamy 500 gramów cukru i zagotowujemy.
Słoiki napełniamy słodkim zalewą, zakrywamy wieczkami i pasteryzujemy, najlepiej w piekarniku z nawiewem.
Napełniłam słoiki po przecierze i pasteryzowałam je w piekarniku z nawiewem przez 8 minut.
Po wyjęciu słoików odwracamy je do góry dnem i pozostawiamy do następnego dnia.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Mieszany kompot
Mieszany kompot to ulubiony deser, który składa się z różnych rodzajów owoców, zazwyczaj słodkich i soczystych. Danie to często przygotowuje się z jabłek, gruszek, śliwek i innych sezonowych owoców, które gotuje się lub maceruje w syropie. Mieszany kompot to doskonały wybór na letnie orzeźwienie i może być podawany na ciepło lub na zimno. Jego przygotowanie jest proste i szybkie, co sprawia, że jest idealnym deserem na familijne uroczystości lub jako wspaniały dodatek do dania głównego.