Pikantna cukiniowa pasta na tostach

Pikantna cukiniowa pasta na tostach
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 45 minut
Porcje: 1

Pasta ma wyraźną ostrość. Jeśli wolisz łagodniejszy smak, możesz dodać tylko połowę harissy. Tę mieszankę można wykorzystać nie tylko do grzanek, ale także jako dodatek do mięsa.

Składniki, których potrzebujesz

1,5 kg cukinii
125 ml oliwy z oliwek
4 większe cebule
6-8 ząbków czosnku
3 łyżki soli
3 łyżki cukru
2 łyżki octu balsamicznego
400 g koncentratu pomidorowego
5 łyżek sosu Worcestershire
130 g harissy (lub mniej, w zależności od smaku)

Sposób przygotowania

Cukini kroimy na większe paski. Cebulę i czosnek kroimy w plasterki.

Włączamy piekarnik, aby nagrzał się do 200 °C.

Na oleju smażymy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy cukinię i krótko ją podsmażamy, około 5 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wszystko mieszamy.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika w 200 °C i pieczemy przez 40 minut, mieszając od czasu do czasu.

Następnie wyjmujemy i gorącą mieszankę wlewamy do uprzednio umytych ciepłych słoików. Natychmiast je zamykamy i odwracamy do góry dnem, aby dobrze ostygły.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pikantna cukiniowa pasta na tostach

Pikantna pasta z cukinii na tosty to pyszne i zdrowe danie, które zadowoli miłośników warzyw. Głównym składnikiem jest starte cukinia, wzbogacona o przyprawy, czosnek i może nawet ostrą paprykę, co nadaje jej wyrazisty smak. Ta pasta doskonale pasuje do chrupiących tostów, które można serwować jako przystawkę lub lekką kolację. Jej przygotowanie jest proste i szybkie, więc możesz ją zrobić kiedykolwiek masz ochotę na coś specjalnego i pikantnego. Wypróbuj ją i odśwież swoje stołowanie!

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 5.0/5 (28 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Gotowanie
Tag: przetwory, smażenie, łatwy, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, łatwy, piec, cukinia, przepisy letnie, pikantny, konserwuje, europejski, przetwory warzywne

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Pikantna cukiniowa pasta na tostach.

Dodaj komentarz