Jabłkowe ciasta

Z pomocą domowego piekarnika łatwo przygotujesz ciasto drożdżowe. Skorzystaj z tej możliwości i upiecz pyszne ciasta z jabłkowym nadzieniem i zapachem cynamonu.
Składniki, których potrzebujesz
Ciasto
500 g mąki pszennej
100 g Hery
1 jajko
1 żółtko
100 g cukru kryształu
1 szczypta soli
21 g świeżych drożdży
200 ml mleka
Kruszonka
100 g cukru kryształu
100 g mąki gruboziarnistej
1 plasterek masła (lub Hery)
Farsz
1,5 kg jabłek (może być mniej)
100-150 g cukru
1 szczypta cynamonu (lub cukru cynamonowego)
Dalej
1 jajko do posmarowania
Sposób przygotowania
Do piekarnika wkładamy składniki w odpowiedniej kolejności - najpierw płynne, a potem sypkie - i uruchamiamy program do przygotowania ciasta. Alternatywnie ciasto można również przygotować ręcznie.
Jabłka myjemy, obieramy i siekamy na grubych oczkach. Następnie wkładamy je do garnka i dusimy przez około 10 minut z cukrem i cynamonem. Zostawiamy do ostygnięcia.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C.
Po wyrośnięciu ciasta należy je rozwałkować na wałek i pokroić na kawałki według pożądanej wielkości ciastek, lub w zależności od wagi ciasta przygotować określoną liczbę ciastek. Z każdej części formujemy kulkę i umieszczamy ją na blasze. Następnie każdą kulkę spłaszczamy szklanką, aby w środku powstała wgłębienie, które wypełnimy przygotowanymi jabłkami.
Ciasteczka smarujemy jajkiem, które roztrzepaliśmy, i posypujemy kruszonką, którą robimy z masła, cukru i grubo mielonej mąki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut, dbając o to, aby miały odpowiedni różowy kolor.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Jabłkowe ciasta
Jabłkowe ciasta są ulubionym przysmakiem, który łączy w sobie słodki smak jabłek z kruchym ciastem. Te ciasta często przygotowuje się z świeżych jabłek, cynamonu i cukru, co tworzy niepowtarzalny zapach i smak. Są idealnym deserem na jesień, kiedy jabłka są w sezonie. Jabłkowe ciasta mogą mieć różne warianty – od tradycyjnych po nowoczesne, często podawane są z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. To danie przynosi uczucie nostalgii i rodzinnej dobrej atmosfery, gdy dzielisz się nim z bliskimi.