Bubłanina z wiśniami
Użyj owoców, które są akurat w sezonie. Jeśli masz kiszone czereśnie, możesz użyć także tych.
Składniki, których potrzebujesz
300 g mąka pszenna tortowa
1 łyżeczka proszek do pieczenia
6 szt. jaja
300 g cukier kryształ
100 ml olej
do smaku 500 - 750 g wiśnie
według potrzeb mąka do obsypania
olej do wysmarowania
Sposób przygotowania
Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Z tych następnie ubijamy pianę i do niej stopniowo dodajemy żółtka z cukrem. Następnie delikatnie mieszamy proszek do pieczenia, olej i mąkę.
Smkujemy blachę, wysypujemy ją, rozkładamy na niej ciasto i na to kładziemy wiśnie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 20 minut na złoty kolor.
Po wyjęciu zostawiamy do lekkiego wystygnięcia i pokrojone możemy od razu podawać.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Bubłanina z wiśniami
Bublanina z wiśniami to popularne czeskie ciasto, które charakteryzuje się puszystym ciastem i soczystymi wiśniami. To pyszne danie często przygotowuje się latem, gdy wiśnie są dojrzałe i pełne smaku. Ciasto składa się z mąki, cukru, jajek i mleka, co tworzy delikatną konsystencję, do której wiśnie się wmiesza lub na którą się je układa. Bublanina jest idealna jako deser lub przekąska i doskonale nadaje się do popołudniowej kawy lub herbaty.