Jabłkowe rogaliki pieczone w lemoniadzie

Jabłkowe rogaliki pieczone w lemoniadzie
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 12

Ciasto, które rozpakowaliśmy i rozłożyliśmy, tniemy na 12 trójkątów. Jabłko obieramy i kroimy na 12 klinów. Na każdy trójkąt ciasta kładziemy jeden...

Składniki, których potrzebujesz

1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
1 duże jabłko
cynamon
1 plasterek masła
1 torebka cukru waniliowego (10 g)
1 puszka lemoniady Sprite (330 ml)

Sposób przygotowania

Rozwałkowane ciasto dzielimy na 12 trójkątów. Jabłko najpierw obieramy, a następnie kroimy na 12 kawałków. Na każdy trójkąt ciasta kładziemy jeden kawałek jabłka i delikatnie posypujemy cynamonem. Na koniec każdy kawałek ciasta zwijamy w kształt rogalika.

Rogaliki układamy w naczyniu do zapiekania blisko siebie. Roztapiamy masło i mieszamy z cukrem waniliowym. Opatrzonym masłem smarujemy rogaliki. Następnie wszystko zalewamy całą puszką lemoniady, tak aby rogaliki były zanurzone przynajmniej w połowie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 30 minut, aż powierzchnia rogalików zacznie się złocić, a lemoniada prawie wyparuje, w naczyniu pozostanie tylko trochę pysznego syropu. Rogaliki mają wtedy chrupiącą warstwę, a w środku są miękkie i soczyste, możemy je podać jeszcze ciepłe z kulką bitej śmietany, równie dobrze smakują po ostudzeniu.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Jabłkowe rogaliki pieczone w lemoniadzie

Jabłkowe rogaliki pieczone w lemoniadzie to pyszny i oryginalny deser, który łączy słodycz jabłek z unikalnym smakiem napoju gazowanego. Ciasto, wzbogacone o kawałki jabłek, piecze się w orzeźwiającej lemoniadzie, która nadaje wypiekom szczególną soczystość i delikatność. Ten przepis jest idealny na rodzinne uroczystości lub jako słodka przekąska dla przyjaciół. Rogaliki są nie tylko smaczne, ale także wizualnie atrakcyjne, co czyni je doskonałym zwieńczeniem każdego posiłku. Wypróbuj je i uciesz swoich bliskich!

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (32 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Ciasto
Tag: przekąska, szybki, święto / niedziela, zwykły dzień, czeski, łatwy, piec, desery, słodki, jesień, inny

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Jabłkowe rogaliki pieczone w lemoniadzie.

Dodaj komentarz