Ciasto agrestowe

Ciasto agrestowe
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Jaja z cukrem ubijamy na gładką pianę. Następnie dodajemy cały kompot razem z sokiem, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, posiekane orzechy, olej i cukier cynamonowy. Wszystko dokładnie mieszamy.

Składniki, których potrzebujesz

1 kompot agrestowy
4 jajka
380 g mąki pszennej półgrubej
150 g cukru kryształowego
garść orzechów włoskich
1 cukier cynamonowy
1 proszek do pieczenia
½ szklanki oleju

Sposób przygotowania

Jaja z cukrem ubijamy na pianę.

Do miski dodajemy cały kompot, łącznie z sokiem, mąkę z proszkiem do pieczenia, posiekane orzechy, olej i cukier z cynamonem. Wszystko dokładnie mieszamy i ciasto wylewamy na natłuszczoną blaszkę.

Piekemy w temperaturze 180°C. Upieczony placek możemy posypać cukrem pudrem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Ciasto agrestowe

Bekonowy placek to pyszny deser, który zachwyci każdego miłośnika owocowych dżemów. Jego podstawą jest delikatne kruche ciasto, które doskonale komponuje się ze orzeźwiającym smakiem agrestu. Ten placek tradycyjnie piecze się w trakcie letnich miesięcy, kiedy agrest jest dojrzały i pełen smaku. Soczyste owoce często łączone są z cukrem i przyprawami, co tworzy doskonałą harmonię smaków. Bekonowy placek doskonale pasuje do kawy lub herbaty i jest ulubionym daniem na rodzinnych spotkaniach.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (33 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Ciasto
Tag: łatwy, święto / niedziela, zwykły dzień, tani, łatwy, dla początkujących, słowacki, piec, desery, plasterki owoców, bąbelki

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Ciasto agrestowe.

Dodaj komentarz