Chlebíčkowa bułka
Kiedy w domu pachnie świeżo upieczonym chlebem, to jest cudowne! Spróbujcie!
Składniki, których potrzebujesz
5 g sól
1 łyżeczka cukier - kryształ
1 opakowanie drożdże - np. suszone
1/4 l mleko - półtłuste
50 g tłuszcz - Hera
1/2 kg mąka - pszenna
1 szt jajko
Sposób przygotowania
Do większego naczynia wsypujemy mąkę półgrubą. Dodajemy łyżeczkę cukru. Rozkruszamy drożdże. Solimy. Dodajemy Herę i wbijamy jajko. Zalewamy mlekiem. Dokładnie wszystkie składniki kilkakrotnie mieszamy. Przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotowujemy stolnicę i blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Bierzemy połowę wyrośniętego ciasta i wałkujemy je. Zwijamy je i powstały bochenek kładziemy na blachę. To samo robimy z drugą połówką ciasta.
Pozwalamy odpocząć przez około trzydzieści minut na blasze.
Włączamy piekarnik. Rozpuszczamy trochę Hery i pędzelkiem smarujemy bochenki.
Wkładamy do piekarnika. Czas pieczenia to około 30 minut. Zobaczycie.
Jeśli macie piekarnik, możecie ułatwić sobie pracę. Wszystkie składniki wkładacie do pojemnika w piekarce i uruchamiacie odpowiedni program (zagniatanie). Potem przekładamy ciasto na stolnicę i kontynuujemy.
Gotowe bochenki kroimy, smarujemy dobrą pastą, dekorujemy i podajemy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Chlebíčkowa bułka
Kanapkowy chlebek to tradycyjne czeskie pieczywo, idealne do przygotowania ulubionych kanapek. Ta długa i miękka biała bagietka ma delikatny smak, który doskonale komponuje się z różnymi rodzajami nadzień i past. Jej delikatna struktura dobrze trzyma kształt i idealnie pochłania smak dodatków, takich jak sałatki, szynki, sery czy warzywa. Dzięki swojej uniwersalności i łatwej dostępności, kanapkowy chlebek często jest wybierany na uroczystości lub szybkie przekąski. Ten rodzaj pieczywa stanowi podstawę wielu czeskich przysmaków i odgrywa kluczową rolę w tradycyjnym pojmowaniu gościnności.