Kalafior zapiekany z szynką

Kalafior podzielimy na małe różyczki i ugotujemy je w osolonej wodzie. Do natłuszczonej formy do zapiekania wkładamy połowę kalafiora i posypujemy go drobno pokrojonym...
Składniki, których potrzebujesz
Kalafior
20 dkg szynki
masło
1/4 l śmietany
2 jaja
łyżka bułki tartej
sól
Sposób przygotowania
Kalafior dzielimy na pojedyncze różyczki i gotujemy je w osolonej wodzie.
Do natłuszczonej formy do zapiekania wkładamy połowę kalafiora, posypujemy go drobno pokrojoną szynką, następnie dodajemy resztę kalafiora, lekko wszystko uciskamy i zalewamy śmietaną, którą ubiliśmy z jajkami i solą.
Na maśle podsmażamy bułkę tartą i posypujemy nią danie. Następnie zapiekamy w piekarniku nastawionym na średnią temperaturę.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kalafior zapiekany z szynką
Kalafior zapiekany z szynką to pyszne i pożywne danie, które zachwyci całą rodzinę. Ten przepis łączy delikatność kalafiora z smakiem słonej szynki i kremowego beszamelu. Kalafior jest najpierw gotowany, aż będzie miękki, następnie mieszany z pokrojoną szynką i polany serem beszamelowym, co dodaje mu bogatego smaku. Pieczenie tworzy złotawą chrupiącą skórkę. Można go podawać jako danie główne lub jako dodatek. To idealny wybór dla miłośników prostej i smacznej domowej kuchni.