Pieczeń łososia ze śmietanowym szpinakiem
Obmyte porcje łososia polejemy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy. Drobno kroimy obrane cebule i czosnek. Szpinak trochę zostawiamy do zmięknięcia, a następnie grubo kroimy.
Składniki, których potrzebujesz
4 porcje filety z łososia bez skóry
500 g mrożony szpinak liściasty
1 szt. cebula
1 dl śmietana do ubijania
4 ząbki czosnek
do smaku sok cytrynowy
sól
mielony czarny pieprz
w razie potrzeby olej
1 gałązka tymianek
masło
do dekoracji cytryna
Sposób przygotowania
Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy cebulę, następnie dodajemy szpinak i czosnek, solimy i pieprzymy. Dusimy, aż płyn wyparuje. W tym momencie wlewamy śmietanę i podgrzewamy.
Obok na patelni na maśle smażymy gałązkę tymianku, a następnie smażymy łososia z obu stron.
Mieszankę szpinakową układamy na talerzu, a na niej kładziemy łososia. Możemy ozdobić cząstką cytryny i usmażoną gałązką tymianku. Jako dodatek doskonałe są pieczone ziemniaki.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pieczeń łososia ze śmietanowym szpinakiem
Pieczony łosoś ze śmietanowym szpinakiem to wyborne i zdrowe danie, które łączy delikatny smak łososia z kremowością śmietanowego szpinaku. Łosoś jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, a szpinak dostarcza potrzebnych witamin i minerałów. To danie jest łatwe do przygotowania, idealne na szybką i smaczną kolację. Łosoś piecze się na złoto, podczas gdy śmietanowy szpinak tworzy pyszną sos, który podkreśla jego smak. Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub ryżem dla pełnowartościowego posiłku.