Staročeska zupa wołowa
Do większego garnka wkładamy wszystkie składniki, w tym obrane warzywa, umyte kości (najlepiej chude, kości szpikowe zrobią nam zupę tłustą) i mięso. Zalewamy zimną wodą i przykryte gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 2,5 godziny. Nie może nam zbytnio wrzeć. Nie zbieramy piany.
Składniki, których potrzebujesz
4 l woda
2 - 3 szt kości wołowe
1 szt tylko obrana cebula
1 gałązka seler naciowy
250 g natka pietruszki
2 - 3 gałązki natka pietruszki
szczypiorek
500 g żebro wołowe
1 łyżka sól
1 gałązka koper włoski
150 g marchew
5 ziarenek ziele angielskie
250 g seler
10 ziarenek czarny pieprz
1 ząbek czosnek
makaron
Sposób przygotowania
Po zdjęciu zupy z palnika, odstawiamy ją na około 15 minut. Wyjmujemy warzywa i kroimy je na kawałki. Resztę przecedzamy, a do przecedzonej zupy wkładamy osobno ugotowane nudle, pokrojoną warzywa i pokrojone na kawałki ugotowane mięso.
Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Jeśli mamy ochotę, uzupełniamy o wątróbkowe kluseczki.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Staročeska zupa wołowa
Staroczeská zupa wołowa to tradycyjne czeskie danie, które charakteryzuje się bogatym i smacznym wywarem. Głównymi składnikami są wołowina, marchew, seler i pietruszka, które razem tworzą pyszny bazę. Zupa często wzbogacana jest o przyprawy, takie jak majeranek czy kminek, i podawana z świeżym chlebem lub kluskami. Orzeźwiająca i pożywna, ta zupa jest idealnym daniem na chłodne dni i jest ulubiona nie tylko w czeskich domach, ale także w restauracjach. Jej przygotowanie wymaga cierpliwości, ale efektem jest jedyne w swoim rodzaju kulinarne doświadczenie.