Kalmarzy i krewetki w białym winie

Kalmarzy i krewetki w białym winie
Czas przygotowania: 45 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Oczyścimy ośmiornice, wyciągając je za macki i usuwając wnętrzności nożem, nie zapominając wyciągnąć przezroczystej kości. Następnie dokładnie je myjemy i…

Składniki, których potrzebujesz

1 kg kałamarnic
0,8 kg krewetek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 dl białego wina
4 plasterki masła
posiekana natka pietruszki
tymianek
sól
pieprz

Sposób przygotowania

Najpierw oczyścimy kalmary, wyciągając je za macki, usuniemy wnętrzności nożem, a także nie zapomnimy wyjąć przezroczystej kości. Następnie je umyjemy i pokroimy na trzecie. Od głowy odetniemy macki i dodamy je do mieszanki.

Oczyścimy krewetki, obcinając im główki i ściągając przezroczysty pancerz z nóżek. Następnie pokroimy je na trzecie, tak jak kalmary. Do mieszanki dodamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, które na maśle podsmażymy na złoto.

Gdy mieszanka zacznie się pienić, posolimy ją, popieprzymy, dodamy tymianek i podlejemy winem. Na koniec wmieszamy posiekaną pietruszkę. Gotową mieszankę podajemy z sałatką warzywną i tostami lub innym odpowiednim garniturem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kalmarzy i krewetki w białym winie

Kalmar i krewetki w białym winie są wyśmienitą potrawą, która łączy świeże owoce morza z delikatnym smakiem białego wina. Ta potrawa jest łatwa w przygotowaniu i oferuje zrównoważoną kombinację tekstur i smaków. Kalmar, przygotowany do delikatnej konsystencji, doskonale uzupełnia się ze słodkimi krewetkami, które dodają potrawie soczystości. Podczas gotowania białego wina uwalniają się aromatyczne substancje, które podkreślają smak owoców morza. Podawane z świeżym chlebem lub na łożu z warzyw, to danie jest idealnym wyborem dla miłośników morskich specjałów.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.5/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Mięso rybne
Tag: Warzywa, smażenie, gotowanie, obiad, łatwy, święto / niedziela, zwykły dzień, słony, łatwy, dla początkujących, zioła, europejski, owoce morza, krewetka, kałamarnica

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Kalmarzy i krewetki w białym winie.

Dodaj komentarz