Pstrąg pieczony w piekarniku

Pstrąga często gotujemy na kolację lub jako orzeźwiający obiad. Jego mięso jest delikatne zarówno w teksturze, jak i w smaku, dlatego nie powinniśmy go zakrywać mocnymi przyprawami.
Składniki, których potrzebujesz
1 pstrąg
20 g masła
1 łyżka oleju
2 cebule
sól
kminek
mąka pszenna
Sposób przygotowania
Pstrąga dokładnie oczyszczamy, solimy i dodajemy kminek również do środka. Następnie obtaczamy go w mące.
Obieramy cebulę i kroimy ją w krążki. Niektóre krążki wkładamy do środka, a resztę używamy do obłożenia ryby.
Na patelni rozgrzewamy masło, możemy też dodać łyżkę oleju, aby masło się nie przypaliło.
Pstrąga umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy cienkimi plasterkami masła i pieczemy odkrytego 20–30 minut (w zależności od wielkości pstrąga), aż powierzchnia nabierze złotego koloru.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pstrąg pieczony w piekarniku
Pieczony pstrąg to pyszne i zdrowe danie, które cieszy się popularnością wśród miłośników ryb. Przygotowanie jest proste – wystarczy posolić pstrąga, skropić go oliwą z oliwek i dodać zioła, takie jak tymianek lub rozmaryn. Pieczenie w piekarniku gwarantuje, że ryba pozostanie soczysta i smaczna. Idealnie podaje się z pieczonymi ziemniakami i sezonowymi warzywami. To danie jest nie tylko smaczne, ale i pożywne, pełne kwasów tłuszczowych omega-3, które są korzystne dla zdrowia serca.