Pieczony karp z zamkowymi tłuczonymi ziemniakami

Na wigilię nie musimy mieć tylko tradycyjnych czeskich potraw, takich jak smażony karp z sałatką ziemniaczaną. Na świąteczny stół pasuje również karp...
Składniki, których potrzebujesz
4 porcje świeżego karpia ze skórą (bez łusek)
4 plasterki boczku lub wysokiej jakości suszonej szynki
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
½ łyżeczki soli + sól do wstępnego posolenia
3 łyżki oleju rzepakowego
25 g masła
świeżo mielony pieprz
sok z połowy cytryny
Na pure ziemniaczane
1 kg ziemniaków
200 ml mleka
50 g masła
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1 pęczek szczypiorku (5 sztuk)
płaskolistna pietruszka
sól
świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
Karpia dokładnie myjemy i dzielimy na porcje. Każdą porcję osuszamy papierowymi ręcznikami, solimy ze wszystkich stron i kładziemy na talerz. Skrapiamy sokiem z połówki cytryny i kilkakrotnie w nim obracamy. Tak przygotowane porcje przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na co najmniej 2 godziny w chłodzie.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej rzepakowy, następnie dodajemy słodką paprykę, sól i świeżo mielony czarny pieprz. Potem wszystko dokładnie mieszamy pędzelkiem, aż uzyskamy czerwoną emulsję z papryki.
Piekarnik ustawiamy na temperaturę 200 °C. Karpia wyjmujemy z marynady cytrynowej i dokładnie osuszamy każdą porcję papierowym ręcznikiem. Następnie umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym i smarujemy ze wszystkich stron olejem. Na każdą porcję, którą mamy położoną skórą w dół, dodajemy kostki masła i kawałek zwiniętej szynki. Po upieczeniu uzyskujemy pięknie chrupiącą skórkę.
Naczynie bez pokrywki umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez około 25 minut. Podczas pieczenia regularnie polewamy wytopionym sosem, a jeśli to konieczne, dodajemy trochę wody.
W międzyczasie przygotowujemy puree z ziemniaków. Obraźone ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, łamany liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego. Szczypiorek kroimy na krążki i wkładamy do mleka. Następnie solimy jedną łyżeczką soli i dodajemy świeżo mielony pieprz. Zaczynamy podgrzewać mleko, nie doprowadzając do wrzenia, utrzymujemy je tuż poniżej punktu wrzenia przez około 10 minut.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy, a następnie rozgniatamy tłuczkiem. Stopniowo dodajemy mleko z cebulkami, z którego wcześniej usunęliśmy przyprawy. Tuż przed podaniem dodajemy posiekaną pietruszkę.
Na podgrzanym talerzu kładziemy świeżo upieczonego karpia skórą do góry, dodajemy puree z ziemniaków i uzupełniamy chrupiącym boczkiem lub szynką. Na koniec karpia polewamy sosem z naczynia żaroodpornego.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pieczony karp z zamkowymi tłuczonymi ziemniakami
Pieczony karp z pałacowymi tłuczonymi ziemniakami to tradycyjna czeska potrawa, która często podawana jest na wigilijnym stole. Karp, pieczony na złoto, jest soczysty i delikatny, z chrupiącą skórką. Pałacowe tłuczone ziemniaki, delikatnie przyprawione masłem i ziołami, nadają daniu wyborny smak i bogatą teksturę. To danie łączy w sobie tradycję i rodzinne ciepło, a jego aromat wprowadza w świąteczną atmosferę. Jest to idealne danie do świętowania świąt w gronie bliskich i przyjaciół.