Zalewka na ogórki
Latem należy do przetwarzania. Przetwarza się owoce, warzywa itp.
Składniki, których potrzebujesz
10 szt bobkowiec
3,5 l woda
500 g cukier kryształ
160 g sól
10 szt pieprz nowoczesny - kulki
marynata 1,5 l ocet
50 kulek sacharozbran
5 szt goździki
20 szt czarny pieprz cały - kulki
Sposób przygotowania
Dziś zrobimy zalewę do ogórków. Na ogrodzie zerwiemy ogórki, oczyścimy i dokładnie umyjemy.
Przygotujemy kawałki marchewki, cebuli, kopru, przypraw i innych składników. Po napełnieniu słoików ogórkami (słoiki i nakrętki dokładnie myjemy) dodamy kawałki warzyw i przypraw, jak wyżej. Zalejemy zalewą, którą teraz przygotujemy.
Do dużego garnka wlewamy wodę do gotowania (patrz składniki). Dodajemy cukier, sacharynę i przyprawy. Solimy i dodajemy ocet. Mieszamy stopniowo. Gotujemy przez około dwadzieścia minut.
Następnie słoiki zalewamy gotową zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy. Zalewa jest bardzo smaczna.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zalewka na ogórki
Marynata do ogórków jest kluczowym elementem podczas konserwacji ogórków na zimę. Tradycyjnie składa się z wody, octu, cukru i soli, co tworzy charakterystyczny kwaśny smak, który ogórki wchłaniają. Oprócz podstawowych składników, często dodaje się nasiona gorczycy, koper, liść laurowy i czosnek dla dodatkowego aromatu i smaku. Niektórzy ludzie dodają również czarny pieprz lub ostre papryczki dla pikantniejszej wersji. Marynata jest krótko gotowana, a następnie wlewana na ogórki w słoiku do konserwowania, które są szczelnie zamykane i pasteryzowane. Odpowiednia marynata jest więc podstawą chrupiących i smacznych kiszonych ogórków.