Wigilijne koszyczki
Najpierw przygotujemy ciasto kruche, mieszając wszystkie składniki i wyrabiając ciasto. Następnie włożymy je do lodówki, aby odpoczęło do następnego dnia.
Składniki, których potrzebujesz
ciasto 60 g cukier kryształowy
250 g mąka pszenna
1 łyżka mleko
140 g masło lub Hera
2 szt. żółtko
do ozdoby 1 opakowanie orzechy laskowe
2 opakowania polewa czekoladowa
Sposób przygotowania
Z niego klasycznie wałkujemy ciasto, z którego wycinamy gwiazdki za pomocą foremki. Następnie delikatnie wciskamy je do form koszyczków, aby pasowały do kształtu tych koszyczków. Gwiazdki powinny zdobić brzegi koszyczków.
Układamy na blaszce do pieczenia w średnio nagrzanym piekarniku, aż ciasto zacznie rumienić.
Po wyjęciu zostawiamy do ostygnięcia, a następnie polewamy polewą czekoladową. Na wierzchu ozdabiamy orzechem laskowym.
Zalecam sparzyć i obrać.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wigilijne koszyczki
Świąteczne koszyczki to ulubione świąteczne słodycze, które zadowolą każdego miłośnika słodkości. Te małe, kruche smakołyki zazwyczaj przygotowuje się z delikatnego ciasta, które wypełnia się różnymi nadzieniami, takimi jak czekolada, wanilia czy orzechy. Koszyczki często dekoruje się kolorowymi posypkami cukrowymi lub kremem i są ulubioną częścią świątecznego świętowania. Ich przygotowanie jest kreatywne i zabawne, dlatego stają się idealnym pomysłem na rodzinne pieczenie w czasie świąt. Świąteczne koszyczki przynoszą radość i spokój do każdego domu.