Kremowy sos pomidorowy
Sos pomidorowy jest u nas jednym z najpopularniejszych dań. Spróbujcie naszej babcinej.
Składniki, których potrzebujesz
1 kg wołowina
4 puszki przecier pomidorowy (mały)
8 kulek ziele angielskie
1,5 łyżki tymianek
2 szt. liść laurowy
8 kulek cały czarny pieprz
1 - 2 szt. cebula
40 g mąka pszenna
5 łyżek olej
1 kostka masło do bulionu
1 łyżeczka nasiona gorczycy
40 g masło
sól
cukier
Sposób przygotowania
Mięso wołowe myjemy, dodajemy kostkę rosołową i wkładamy do szybkowaru. Gotujemy około 1 godzinę, aż będzie miękkie.
Cebulę obieramy, kroimy w małą kostkę i na oleju smażymy na złoty kolor. Następnie dodajemy przecier z przyprawami i przez około 5 minut smażymy, ciągle mieszając. Potem zalewamy wywarem z ugotowanego mięsa.
Z masła i mąki przygotowujemy roux, które dodajemy do sosu. Gotujemy przez 15 minut i przecedzamy przez drobne sito.
Kremowy sos pomidorowy doprawiamy i możemy podawać. Doskonałym dodatkiem jest knedlik z bułki.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kremowy sos pomidorowy
Śmietankowy sos pomidorowy to delikatny i smaczny sos, który jest używany do przygotowywania różnych potraw. Głównymi składnikami są dojrzałe pomidory, śmietana i przyprawy, co nadaje mu aksamitną teksturę i bogaty smak. Idealnie podawany z makaronem, mięsem lub warzywami, cieszy się popularnością ze względu na swoją wszechstronność. Ten sos jest również prosty w przygotowaniu, dzięki czemu można się nim cieszyć nawet w dni powszednie. Śmietankowy sos pomidorowy wzbogaci każde danie i zadowoli twoje kubki smakowe.