Znojemska sos

O sosie znojemskim z wołowiną prawdopodobnie już wiesz, ale co powiesz na spróbowanie jego wersji z wieprzowiną? Przygotowanie jest znacznie szybsze, ale smak...
Składniki, których potrzebujesz
450 g wieprzowiny
150 g słodko-kwaśnych ogórków
1 łyżka musztardy pełnotłustej
kminek mielony (lub rozdrobniony)
1 łyżeczka słodkiej papryki (nie musi być)
sól
mielony pieprz
1 cebula
olej (lub smalec)
bulion (lub woda)
Na zasmażkę
trochę smalcu
2 łyżki mąki pszennej
Sposób przygotowania
Mięso myjemy i kroimy w kostkę.
Obraną cebulę drobno kroimy i smażymy na tłuszczu. Następnie dodajemy kminek i mięso, i kontynuujemy smażenie.
Lekko solimy, dodajemy paprykę, podlewamy wywarem lub wodą, mieszamy musztardę i gotujemy w szybkowarze przez 15-20 minut, aż będzie miękkie.
Po ugotowaniu dodajemy posiekane lub grubo starte ogórki i chwilę gotujemy.
Na rozgrzanym smalcu smażymy mąkę, ciągle mieszając. Następnie tę mieszankę dodajemy do garnka i gotujemy około 15-20 minut.
Podajemy z kluskami, ryżem lub makaronem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Znojemska sos
Sauce znojemska to tradycyjna czeska potrawa, która pochodzi z Znojma. Jest znana ze swojego charakterystycznego zabarwienia i smaku, który łączy mięso, warzywa i przyprawy. Głównymi składnikami są polędwica, marchew, cebula i ogórki kiszone, co nadaje jej unikalny smak. Sos często podawany jest z kluskami lub makaronem i jest ulubioną potrawą na rodzinnych uroczystościach i świętach. Jej bogata i aromatyczna natura czyni ją jedną z najbardziej poszukiwanych potraw w czeskiej kuchni.